Ura aneb proč mají japonské nástroje na zadní straně prohlubeň?

ura_regals_article_image_920x450px_

Jedním z prvních detailů, kterých si na japonských dlátech Nomi a hoblících Kanna všimnete, bude nepřehlédnutelná prohlubeň na spodní straně čepele. Tahle prohlubeň se japonsky jmenuje Ura. A protože japonské nástroje jsou většinou domyšlené do posledního detailu a do dnešní podoby se vyvíjely mnoho stovek let, má tenhle design hned několik zásadních výhod.

ura_symbol_regals_ura-dashi_ura-ito

Nejzásadnějším přínosem Ury je, že významně usnadňuje práci při prvním srovnání čepele a při každém dalším ostření nástroje. Důvod je prostý. Ocel použitá na ostří, která tvoří celou spodní stranu čepele, je v porovnání s našimi západními standardy velice tvrdá. To je sice velice dobré, pokud si má nástroj dlouho udržet funkční ostří, ale zároveň se tak tvrdá ocel hůř ostří. Tedy přesněji, hůř by se ostřila, kdyby byla ve styku s brusným kamenem celá spodní plocha.

Dalším přínosem Ury je, že pomáhá udržet spodek nástroje opravdu rovný. U nás nám to třeba tak důležité nepřipadá, ale dokonale rovná spodní plocha nástroje usnadňuje ostření, protože čepel se kamene dotýká opravdu všude a na dobře srovnaném kameni je obnova mírně otupeného ostří a následné odleštění jehly otázkou několika minut. Zajímavé je, že pokud nástroj tuhle prohlubeň nemá, často mívá tendenci se na spodní straně kulatit. Ura totiž umožňuje, aby se nadbytečná pasta z kamene hromadila v prostoru, kde ničemu nevadí. Pokud Ura chybí, tak se brusné částice kolem středu rovné čepele poměrně rychle otupí a nebrousí tak rychle jako nové částice brusiva na okrajích nástroje. Okraje se pak někdy obrušují o něco rychleji.

ura_regals_article_image_920x450px_005prohlubeň typická pro japonské truhlářské nástroje

A konečně, i když tohle je významně znát spíš u nejširších dlát, má nástroj díky menší ploše i menší tření. Vždy je lepší pamatovat na to, že maximum odporu nástroje je otázkou jeho ostří.

Zákazníci, kteří si kupují japonské nástroje, se často obávají momentu, kdy při ostření nástroje dojdou až k okraji prohlubně. Životnost dláta ani hoblíku ale přítomnost Ury nijak nezkracuje a ručně kované japonské nástroje mívají běžně životnost dvě až tři generace uživatelů. Aby nám nástroj dlouho vydržel, je potřeba o Uru správně pečovat. Tento proces se u dlát a hoblíků liší. 

.
.
.

Kompletní nabídka japonských dlát


Dláto

Při ostření dláta je vždy po naostření potřeba odleštit jehlu ze spodní strany ostří na jemném brusném kameni – hrubost 6000-8000. Při tomto procesu soustředíme většinu tlaku přímo nad hranu ostří. Tím se Ura zepředu neustále uzavírá a obnovuje. Pokud musíme na ostří opravit nějaký defekt a zkrátíme ho tak výrazně rychleji než je běžné, pak je třeba Uru uzavřít nebo jen rozšířit shodným postupem, ale nejprve například na diamantovém kameni, hrubším brusném kameni, ale pozor na zachování roviny, nebo tradičně na kovové desce zvané kanaban s použitím korundového brusiva. Po obnově Ury spodní stranu opět vyleštíme.

ura_regals_article_image_920x450px_002úprava ostří na hrubším diamantovém oboustranném kameni 400/1000

ura_regals_article_image_920x450px_004
odleštění jehly na jemném kameni 6000 nebo 8000

Kompletní nabídka japonských dlát


Hoblík

U hoblíků vyžaduje obnovení Ury po čase speciální operaci zvanou Uradashi. V zásadě se jedná o vyklepání kujného železa na straně nábrusu Jigane tak, že přihneme ocel ostří Hagane a Uru obnovíme. Následně je ještě potřeba vyklepanou spodní stranu čepele znovu srovnat. Tento proces je možné opakovat až do konce životnosti želízka a popíšeme si ho ve zvláštním článku. S trpělivým a opatrným přístupem ho jistě zvládne i začínající uživatel.

ura_regals_article_image_920x450px_003
finální úprava ostří hoblíku na jemném kameni 6000-8000

.
.
.

Kompletní nabídka japonských hoblíků


 

Další články o japonském nářadí

 

Článek pro vás připravil tým
regals_cz_logo
specialista na unikátní nářadí nejen z Japonska