Jak se používá lajnovačka neboli brnkačka?

chalk_reels_ink_lines_004

Určitě jste někdy potřebovali udělat dlouhou rovnou čáru, podle které bylo potřeba zarovnat třeba dlaždičky na stěně, nebo vytyčit půdorys pro založení první "šichty" cihel. Přesně pro tyto potřeby jsou tu brnkačky, lanka napuštěná inkoustem nebo přáškovou křídou. Postup je snadný – připevněte aretační jehlu nebo kovový háček do výchozího bodu a napněte lanko k místu, kde má požadovaná linka končit, srovnejte podle vodováhy, pak lanko obarvené křídou uchopte, natáhněte a "brnkněte". Při dopadu lanka na materiál se uvolní barva a máte vyznačeno. Přesná lajna k založení stavby nebo pro přesné řezání laťovek na střeše.

Kompletní nabídka lajnovaček

S malířskou linkovačkou vyznačíte rovnou čáru přes celou zeď, což se může hodit při malování přesných linií. Využití je nespočet – od půdorysů po svislice, jelikož většinu brnkaček lze použít i jako olovnici.

chalk_reels_ink_lines_002
uchycení pomocí háčku nebo jehly na konci lanka

chalk_reels_ink_lines_003
napnutí lanka k požadovanému bodu

chalk_reels_ink_lines_004
brnknutí – odtáhnutí a puštění lanka zanechá rovnou a jasnou linku

Při vytahování na sebe lanko váže inkoust nebo křídu, v závislosti na typu vaší lajnovačky, ta však nevypadává samovolně ven, protože lajnovačka je utěsněna jemným filcem, který zároveň optimalizuje množství křídy, které na lanku ulpělo. Po vyznačení jednoduše stáhnete lanko zpátky buď pomocí kličky nebo, je-li brnkačka samonavíjecí, povolíte blokant a lanko se navine samo zpět. Některé japonské brnkačky mají na zadní straně kolečko, kterým když několikrát otočíte, napnete vnitřní pružinu a ta začne sama lanko navíjet. Lanko je většinou z odolného nylonu nebo silné bavlněné příze vysoké pevnosti. Práškovou křídu či inkoust naplníte pomocí násypky na těle lajnovačky.

.
.
.

Kompletní nabídka lajnovaček

chalk_reels_ink_lines_005
navíjení lajnovačky pomocí kličky

chalk_reels_ink_lines_006
plnění lajnovačky pomocí násypky

Na e-shopu Regals.cz naleznete mnoho amerických brnkaček od firmy CRESCENT, ale i japonských brnkaček od firem SHINWA, TAKUMI, TAJIMA a SK11 v mnoha různých provedeních a barevných kombinacích. Zvláště pak ty japonské mají nezaměnitelný design typický pro kulturu dálného východu. Ty americké jsou zase typicky robustního vzhledu. Jedno je ale jisté, narýsovat dlouhou rovnou čáru je od teď brnkačka.

.
.
.

Kompletní nabídka lajnovaček

 

crescent_tool_logo_regals            sk11_logo_regals            shinwa_logo_regals            tajima_logo_regals            takumi_logo_regals

 


Další články o japonském ručním nářadí

Článek pro vás připravil tým
regals_cz_logo
specialista na unikátní nářadí nejen z Japonska