Jak správně naostřit japonské dláto či hoblík?

lesteni_japonskeho_dlata_na_kameni_zrnitosti_10000_920x520px_barva

Dnes si ukážeme, jak naostřit a následně vylěštit ostří japonského dláta a želízka hoblíku. Umět si své nástroje perfektně naostřit je jeden ze základních předpokladů dokonalého povrchu zpracovávaného dřeva. S precizně ostrými nástroji je práce jedna radost a jde takříkajíc od ruky. Že to u japonských truhlářských nástrojů nebude jednoduchý proces, je už tradičně jasné. Když si ale techniku broušení a ostření osvojíte, budete odměněni čepelí ostrou jako břitva a hoblinami tenkými jako papír.

toishi_symbol_regals

Než však začneme, řekneme si něco málo o japonských brusných kamenech. Malý výňatek z obsáhlejšího článku, kde si jim věnujeme s patřičným zaujetím. Kdo by hledal více informací k vodním brusným kamenům, pokračujte zde.

japonske_brusne_kameny_toishi_920x520px_barva
brusných kamenů je nepřeberné množství tvarů, zrnitostí a pevností

.
.
.

Kompletní nabídka japonských dlát

Toishi 砥石 – jsou tradiční japonské brusné kameny, které jsou známé především svým špičkovým brusným výkonem. Brusné částice jsou vodou velmi rychle vyplaveny, což odkrývá nové, ostré krystaly a tím vždy poskytne prvotřídní povrch pro broušení jakékoliv čepele. Během broušení vzniká tzv. brusná kaše, kterou lze vytvořit i díky pomocných kamenů Nagura takzvaných Slurry stone. Tato kaše nebo také brusná pasta zvyšuje efektivitu brusného procesu. Japonské vodní kameny se smí lubrikovat pouze vodou, nikdy nepoužívejte olej. Tyto kameny lze namáčet do vody pro zvýšení brusného výkonu, ale nikdy jej ve vodě nenechávejte dlouhodobě, což může ovlivňovat vazbu krystalů a vést k praskání. Pro broušení opravdu tupé nebo nerovné čepele použijte kameny s nízkým číslem JIS – Japanese Industrial Standards, kterým je označována zrnitost kamene. Čím nižší číslo, tím větší hrubost kamene. Kameny s vysokým JIS číslem jsou určeny pro finální a jemné broušení. Díky speciálně tvarovaným japonským kamenům a troše cviku se vám dláta odmění vynikající ostrostí a odolností ostří po dlouhou dobu.

Pro snadnou orientaci v brusných kamenech máme na Regals.cz několik kategorií
Základní diagnostika

Ať už jde o dláto nebo hoblík, zkontrolujte, v jakém stavu je ostří, tzn. jestli je v rovině hrana, nemá zuby a je vyleštěna na kameni zrnitosti #6000 a více. Také zkontrolujte stav prohlubně na zadní straně Ura – co ta prohlubeň je a k čemu slouží jsme si vysvětlili v tomto článku. Po obvodu prohlubně by měla být absolutně rovná a vyleštěná plocha na kameni zrnitosti #6000 a více. Hrany dláta by měly být čisté a ostré, to doceníte přidlabání rovných prohlubní. Pokud byť jen jedna z těchto věcí není v pořádku, je potřeba věnovat čepeli následnou péči.

Ostření

Tedy... Pokud jsou zuby na ostří, vezmeme brusný kámen #400-800, přiložíme ostří kolmo na kámen a srazíme hranu ostří tak, aby byla rovná, bez zubů a jiných vad či kazů. Následně otočíte dláto malou zkosenou ploškou dolů a zmíněnou plošku přitlačíte na kámen a ostříte kratšími tahy směrem od sebe. Když se vracíte, tedy přitahujete po kameni čepel k sobě, netlačíte, neostříte. Při ostření i leštění opisujete tvar písmene "N" a tahy cik cak se pomalu vzdalujete místu, kde jste na kameni začali – tedy místu, které je použité a tudíž nemusí být dokonale rovné. Dokonalost, té se japonští řemeslníci snaží celý život přiblížit. Jsou jí posedlí. Pokud jste museli srazit hranu více, můžete pokračovat hrubším kamenem, pokud jen málo, pracujte na kameni #1000. Dalším krokem je opatrné srovnání zadní strany čepele na #1000. N zadní straně neubírejte materiál příliš, pokud si odbrousíte prohlubeň, budete muset nechat čepel repasovat a to není vždy možné. Následně otočíte čepel opět malou ploškou ke kameni a tentokrát bude pokračovat na zrnitosti #6000 a více. A to už se dostáváme k leštění.

ostreni_hobliku_001_barva
základní ostření holbíku Kanna na japonském vodním kameni zrnitosti #1000

Leštění

Postupujte obdobně jako při ostření. Srovnějte si kámen a případně na něm vytvořte malou vrstvu brusné pasty – Slurry, která vám následnou práci usnadní. Pokud máte, tak nejprve leštíte malou zkosenou plošku do dokonalé roviny a lesku, následně nástroj otočíte a pokračujete na zadní straně, kde odleštíte jehlu, grot, vzniklý broušením a leštěním na přední zkosené straně dláta či hoblíku. Dále...

.
.
.

Kompletní nabídka japonských dlát

... pro hrubší práce vám bude stačit vyleštit čepel kamenech od #3000 do #5000. Pro preciznější práci #6000-8000. Pro dokonalé pekelně ostré nástroje zvolte kameni o zrnitosti #10000+. Ostří bude jako zrcadlo. Ještě si zde dovolím jednu poznámku, a sice kameny zrnitosti #5000+ mají smysl pro nástroje kované z uhlíkaté oceli Hagane tradičně kovářsky nalaminované na měkkou ocel Jigane. Levnější brousky nemají tak tvrdou ocel, jakou mají dláta a hoblíky z tradiční uhlíkaté oceli a takto nabroušené, bavíme se o #5000+, ostří prostě neudrží.

lesteni_japonskeho_dlata_na_kameni_zrnitosti_6000_barva
dláto Nomi po odleštění jehly na japonském brusném kameni zrnitosti #6000

zadni_strana_ura_nedokonale_vylestena_920x520px_barva
s tímhle výsledkem bychom u mistra truhláře nepochodili – to bude chtít přeleštit

Na zadní straně vás zajímá ploška kolem prohlubně, musí být dokonale rovná a hladká. Naopak prohlubeň zůstává nedotčená a tedy s hrubým výbrusem z výroby. Nezapomínejte také průběžně rovnat brusné kameny. Jakmile "sjedeme" celou čistou plochu kamene, je potřeba ho opět srovnat. Je to nekonečný proces, kdy broušení střídá rovnání kamene. Jen tak docílíte přesné roviny v ploše ostří.

Kompletní nabídka japonských dlát


Další články o japonském nářadí

Klopna japonského hoblíku - příprava k práci a použití

Příprava čepele japonského hoblíku k použití

Japonský hoblík Kanna - 5 chyb, kterým se vyhnout

Ura aneb proč mají japonské nástroje na zadní straně prohlubeň?


Článek pro vás připravil tým
regals_cz_logo
specialista na unikátní nářadí nejen z Japonska