ostření japonského dláta na japonském vodním kameni zrnitosti 6000-8000
Toishi 砥石 – jsou tradiční japonské brusné kameny, které jsou známé především svým špičkovým brusným výkonem. Brusné částice jsou vodou velmi rychle vyplaveny, což odkrývá nové, ostré krystaly a tím vždy poskytne prvotřídní povrch pro broušení jakékoliv čepele. Během broušení vzniká tzv. brusná kaše, kterou lze vytvořit i díky pomocných kamenů Nagura takzvaných slurry stone. Tato kaše nebo také brusná pasta zvyšuje efektivitu brusného procesu. Japonské vodní kameny se smí lubrikovat pouze vodou, nikdy nepoužívejte olej. Tyto kameny lze namáčet do vody pro zvýšení brusného výkonu, ale nikdy jej ve vodě nenechávejte dlouhodobě, což může ovlivňovat vazbu krystalů a vést k praskání. Pro broušení opravdu tupé nebo nerovné čepele použijte kameny s nízkým číslem JIS – Japanese Industrial Standards, kterým je označována zrnitost kamene. Čím nižší číslo, tím větší hrubost kamene. Kameny s vysokým JIS číslem jsou určeny pro finální a jemné broušení. Díky speciálně tvarovaným japonským kamenům a troše cviku se vám dláta odmění vynikající ostrostí a odolností ostří po dlouhou dobu.
ostření holbíku kanna na japonském vodním kameni 8000