Japonské brusné kameny aneb není šutr jako šutr

article_regals_japanese_polishing_stones_title_002

Tématem dnešního povídání budou japonské brusné kameny Toishi 砥石 a základní informace nich o také tom, jak je používat. Článek je úvodem do této komplexní a vcelku složité disciplíny, kterou broušení bezpochyby je. Není třeba se však něčeho bát, tak jako jiné řemeslné techniky i tato vyžaduje čas a cvik... a také kvalitní nářadí, v tomto případě brusné kameny, které vám níže představíme. Pojďme na to.
 

toishi_symbol_regals

Trocha historie

Broušení a leštění na japonských brusných kamenech sahá daleko do minulosti do doby samurajů, kdy bylo toto řemeslo na svém vrcholu. Žádný samurajský meč se nedal pokládat za hotový, dokud jej kovář – katana kaji nepředal brusiči – togishi. Ten měl za úkol dát meči přesné linie v základním brusu, dokonalé ostří ale také odhalit krásu překládané oceli a mnoha jejích efektů jako například jihada – struktura překládání, hamon – linie kalení, utsuri – stín nad linií kalení a mnohé další. Inovace a touha po dokonalosti přinesly samostatný obor a velkou škálu hrubostí kamenů. Dříve existovaly pouze přírodní a muselo dát práci na ně přijít, o to víc na kameny hazuya pro finální leštění – ty měly zrnitost kolem 12 000.

Přírodní × umělé

Jak jsme již naznačili, existují brusné kameny přírodní a syntetické. Přírodní, zvláště ty s vyšší zrnitostí jsou dnes velmi drahou položkou, jelikož některé lomy jsou už zavřené a vytěžené. Proto japonci investovali do vývoje a inovací a přišli s kameny syntetickými, které pokrývají celou škálu zrnitostí podle potřeb togishi – brusičů. Výhodou syntetických kamenů oproti přírodním je nejen přívětivější cena, ale také fakt, že neobsahují vady. V přírodních kamenech se mohou vyskytovat kazy v podobě děr, ale co hůř, mohou obsahovat tvrdší krystaly, a to je vážný problém, pokud pracujete na kamenech 2000 a výše. Pokud se v přírodním leštícím kameni o zrnitosti například 3000 objeví zrnko křemene odpovídající hrubosti 120 a tvrdosti 8, můžete začít celý proces odznovu. Zkrátka přírodní kameny musíte bedlivě pozorovat, a to nejen okem, při broušení máte tzv. "feeling" v ruce, kdy cítíte jemné vibrace při pohybu čepelí po kameni – ty vám dávají okamžitou zpětnou vazbu o stavu kamene.

.
.
.

Kompletní nabídka japonských brusných kamenů


Tvary brusných kamenů

Tvarů brusných kamenů je velké množství nehledě na to, že si je můžete upravit speciálně pro vlastní potřebu. Největší skupinou jsou ploché brusné kameny, výrobci však myslí na kulatá dláta a různé speciální tvary řezbářských dlát. Pro různé profily dlát naleznete v naší nabídce odpovídající profily brusných kamenů.

article_regals_japanese_polishing_stones_title_003

Zrnitosti a názvosloví

SHITAJI – kameny pro základní tvarování a broušení

Arato – cca 180
Binsui – cca 220
Kaisei – cca 1200

SHIAGE – kameny pro leštění

Cchu-Nagura – cca 2000
Koma-Nagura – cca 5000
Uchigumori – cca 12000

Pro snadnou orientaci máme na Regals.cz několik kategorií
Voda nebo olej aneb kdo maže, ten jede

Důležitost zvlhčení brusného kamene nelze opomenout. Nejen, že nástroj kameni snáze klouže a ocel neskřípe, ale to nejdůležitější je, že voda nebo olej odplaví odbroušenou ocel a jemná zrnka brousku. Díky tomu se neustále obnovuje brusný povrch a nedochází k ucpávání, zanášení kamene odpadním materiálem.

Nejvíce kamenů je vodních – tradičně se kdysi brousilo na vodě. Vývoj ale přinesl i kameny speciálně pro olej. Vodní brusné kameny mají měkčí vazbu a širokou škálu zrnitostí od 180 do 12000. Jsou ideální pro truhlářské a řezbářské nástroje jako jsou dláta, hoblíky, rejsky a nože. Samozřejmě jsou vhodné také pro kuchyňské nože, kdy správným postupem a vzestupnou volbou zrnitostí můžete dosáhnout maximální ostrosti, ovšem v závislosti na kvalitě oceli a kalení. Po dokončení broušení či leštění na vodních kamenech je potřeba ocel ošetřit přírodním olejem a tím ji zakonzervovat, aby nerezla. Zvláště pak nástroje z uhlíkové oceli. Ale doporučili bychom takto ošetřit i ty z korozivzdorné oceli, protože žádná ocel není nerezavějící, je jen po nějakou dobu korozivzdorná, často do té doby, než se vám nějakým způsobem podaří narušit ochrannou oxidační vrstvu chromu a křemíku – tzv. pasivní vrstvu. K tomu může také dojít stářím, korozivzdorná ocel má záruční životnost 10 – 20 let, přičemž i za této doby se na ní mohou vyskytovat vlášečnicové mapy či malé korozní skvrny. Proto je důležitá péče po práci na vodních kamenech. I korozivzdorná ocel zkrátka potřebuje nějaký čas pro vytvoření nové pasivní vrstvy.

Olejové kameny jsou zpravidla pevnější struktury a nižších hrubostí, nejčastěji od 180 do 1200. Používají se na běžné broušení – kosy, srpy a další nástroje, které nevyžadují precizní leštění. Zde se pak používají oleje přírodní – například Kaméliový olej z japonské zimní růže nebo jemné ropné oleje či petrolej. Zdravotní důsledky při používání ropných produktů si asi každý odvodí sám.

article_regals_japanese_polishing_stones_title_005

Vodítka, držáky a nástavce – vychytávky, které vám usnadní práci

Brusný kámen a práce s ním se neobejde bez kvalitního holderu – držáku, který kámen udrží na místě. Můžete být tradicionalisté a pracovat s dřevěným podstavcem a ohnutým klackem, který zašlápnutý nohou drží kámen na místě. Tento způsob je tradiční, ale máte při něm ohnutá záda, klečíte na zemi a nohy se vám neprokrvují. Nebo si můžete opatřit držák z termoplastické gumy, který dobře drží i za mokra na desce stolu, dá se nastavit a práce s ním je ergonomicky velmi dobře nastavitelná. Těchto podstavců jsou různé typy i materiálová zpracování, ostatně, můžete posoudit sami, dle naší nabídky příslušenství.

.
.
.

Kompletní nabídka japonských brusných kamenů


Práce s brusnými kameny

Než se ale pustíte do práce na vodních kamenech je důležitá příprava, a sice na 10 až 30 minut dát kameny namočit do vody. Kameny nasají vodu a vypustí vzduch v nich uložený – díky tomu pak drží vodu na povrchu a dobře tak odplavují odbroušené částečky. Poté už postupujete dle potřeby po různých zrnitostech.

Jakékoliv broušení či leštění je otázka cviku a citu, jelikož na broušenou plochu nevidíte. Musíte udržet správný sklon ostří, a to buď v ruce, nebo díky nástavcům, které naleznete v naší nabídce. Správný úhel a rovina jsou naprosto zásadní hodnoty pro následnou práci s nástrojem. Jiné úhly ostří jsou pro truhlářská dláta, jiné pro sekáče do kovu nebo do kamene.


Další články o japonském nářadí

Klopna japonského hoblíku - příprava k práci a použití

Příprava čepele japonského hoblíku k použití

Japonský hoblík Kanna - 5 chyb, kterým se vyhnout

Ura aneb proč mají japonské nástroje na zadní straně prohlubeň?


 

Článek pro vás připravil tým
regals_cz_logo
specialista na unikátní nářadí nejen z Japonska