Příprava čepele japonského hoblíku k použití

mimi_rohy_cepele_japonskeho_hobliku_kanna_001

Pokud naše články o japonských nástrojích čtete pravidelně, možná už víte, že aby hoblík Kanna správně fungoval, je třeba zvládnout hned několik důležitých detailů. Dnes se budeme věnovat dalšímu z nich –⁠ šířce ostří ve vztahu k ústí hoblíku. Tenhle detail se z neznalosti často opomíjí a je nezbytným krokem nejen při uvedení hoblíku do provozu, ale i při jeho pravidelné údržbě. Obrušujeme při něm růžky ostří, kterým se v Japonsku říká Mimi –⁠ o jsou v doslovném překladu uši.

mimi_symbol

Na fotografii vidíme čepel v ústí nového hoblíku. Je patrné, že ostří je teď širší než ústí a růžky čepele přesahují do drážek, ve kterých čepel drží v těle. Kdybychom teď začali hoblovat, okraje hoblin se zachytí mezi růžky čepele a horní plochu drážek. Tím dojde k rychlému ucpání ústí a hoblík během několika tahů přestane fungovat. Na druhém obrázku vidíme hoblík po potřebné úpravě šířky ostří, která zajistí plynulý průchod hoblin ústím hoblíku vzhůru.

novy_japonsky_hoblik_kanna_pred_nastavenim_k_pouziti
nový hoblík, který rozbalíte, musíte před jeho použitím nastavit

novy_japonsky_hoblik_kanna_pripraveny_k_pouziti
správně nastavené ostří v ústí hoblíku


Je potřeba dát tomu jasný a přesný tvar

Jak už je u japonských nástrojů obvyklé, existují určitá pravidla pro vhodný postup. Pro začátek budeme potřebovat jen základní pomůcky pro ostření, tedy diamantový kámen ideálně hrubosti 400-600 pro vlastní úpravu Mimi a následně kameny hrubosti 1000 a 8000 pro finální naostření upravené čepele. Růžky můžete srazit i na brusném kotouči, musíte však chránit čepel před zahříváním a důkladně ji v průběhu ochlazovat. Finální broušení však doporučujeme dělat na brusných kamenech, máte při tom větší kontrolu při uběru materiálu a ocel se vám při práci neohřívá. Pro základní srovnání vám dobře poslouží diamantový brusný kámen. Prohlédnout více brusných kamenů

.
.
.

Kompletní nabídka japonských hoblíků

brouseni_rohu_japonskeho_hobliku_kanna_na_elektricke_brusce
nevýhodou broušení na brusce je přehřívání oceli, její snadné spálení a malá kontrola nad úběrem materiálu

brouseni_rohu_japonskeho_hobliku_kanna_na_diamantovem_kameni
diamantový brusný kámen je mnohem lepší variantou pro základní brus s větším úběrem materiálu


Úprava dřevěného těla hoblíku

Tuhle úpravu provádíme u nových hoblíků až po napasování želízka do těla. Je to výhodnější, protože dokud čepel přesahuje i do drážek, je schopna si sama proříznout svou definitivní pozici na konci drážek na plazu hoblíku – uzpůsobení těla želízku provádíme vždy až s finálně nabroušenou čepelí. Následně si ostří vyrovnáme paralelně s plazem hoblíku Kanna a lihovým technickým značkovačem označíme, kam je třeba zabrousit Mimi, aby se odříznutá hoblina pohodlně vešla do ústí. Pak hoblík postavíme růžkem na diamantovou desku. Ura směřuje k nám. Opakovanými tahy směrem k sobě zabrousíme růžek až na značku. Tímhle způsobem lze Mimi zabrousit, aniž by masivní otřep, který při broušení na hrubém diamantu vniká, poškodil vyleštěnou plochu Ury. Teď už jen zbývá hoblík znovu naostřit, abychom odstranili otřepy na straně nábrusu a želízko bude v těle funkční.

uprava_dreveneho_tela_japonskeho_hobliku_kanna
uzpůsobení těla želízku provádíme vždy s finálně nabroušenou čepelí

.
.
.

Kompletní nabídka japonských hoblíků


Estetika v rámci japonského minimalismu

Krásné ručně kované hoblíky si ale zaslouží ještě malou estetickou úpravu. Na diamantu nebo hrubším vodním kameni Toishi zkosíme hranu ze strany nábrusu a propojíme tak hranu Ury s nábrusem uhlazenější zkosenou plochou.

mimi_rohy_cepele_japonskeho_hobliku_kanna_003
sražená hrana aneb i estetika hraje roli – v japonském minimalistickém a funkčním podání

Velice důležité je, že vzhledem ke klínovitému tvaru čepele a jejímu postupnému zkracování ostřením hoblíku je potřeba šířku ostří průběžně kontrolovat. Jakmile se ostří začne přibližovat hraně drážek, bude potřeba mimi v rámci rutinní údržby hoblíku znovu obrousit.


Rohy sražené, ostří jak břitva, spasováno... máme hotovo

Výsledek dnešního nastavení japonského hoblíku Kanna by měl vypadat jako na níže uvedené fotografii. Bez vědomí toho, že je potřeba mít rohy stále v dobré kondici - tedy sražené tak, aby se nepřekrývaly s drážkami usazení želízka, vám nebude hoblík správně fungovat.

novy_japonsky_hoblik_kanna_pripraveny_k_pouziti
hotový spasovaný hoblík se správně nastaveným želízkem připravený k práci

Kompletní nabídka japonských hoblíků


Další články o japonském nářadí

Klopna japonského hoblíku - příprava k práci a použití

Příprava čepele japonského hoblíku k použití

Japonský hoblík Kanna - 5 chyb, kterým se vyhnout

Ura aneb proč mají japonské nástroje na zadní straně prohlubeň?


 

Článek pro vás připravil tým
regals_cz_logo
specialista na unikátní nářadí nejen z Japonska