Japonský hoblík Kanna - 5 chyb, kterým se vyhnout

cemu_se_vyhnout_pri_praci_s_japonskym_hoblikem_001

Práce s kvalitním ručně kovaným japonským hoblíkem je radost, má to ale svá úskalí, která je dobré znát už samotném začátku. Když si toto dorbonosti ohlídáte, pak vám Kanna, jak se hoblíku říká v Japonsku, vydrží neskutečně dlouho a práce s ním bude jedna radost. Inu jak se v Japonsku praví – polovina kvalitní a dobře odvedené práce je kvalitní nářadí, ta druhá půlka jsi ty. To mluví za vše a proto udržujte svůj spičkový vercajk ve špičkové kondici, vyplatí se to.

kanna_japonsky_hoblik_symbol

Deformace želízka a oštípané tělo? Vyrobte nebo kupte svému hoblíku dřevěnou paličku. Dřevěné tělo – Dai ale i želízko Kanna-Mi jsou při opakovaných změnách nastavení vystaveny nesčetným úderům. Jigane, kujné železo, na horní části želízka je velice měkké a při používání kladiva se snadno deformuje. Oštípaná a rozbitá hrana těla hoblíku –⁠ zadní hranu těla hoblíku zaoblete a sražte rohy. Je to šetrnější pro tělo i pro paličku.

cemu_se_vyhnout_pri_praci_s_japonskym_hoblikem_002japonská dřevěná palička Kizuchi pro šetrné nastavení želízka v těle japonského hoblíku

.
.
.

Kompletní nabídka japonských hoblíků


Čepel má pevně držet v drážkách

Při prvním napasování čepele do těla nikdy nezasahujte do drážek, které čepel drží. Horní a dolní plochy drážek se kontaktem s čepelí postupně o něco vymačkají. Pokud je upravíte, hrozí, že želízko bude za několik týdnů volnější, než je potřeba. A to je jeden z největších problémů, které váš hoblík může mít. Jediné plochy, které je většinou nutné v drážkách upravit, jsou ty boční, které mohou v horní části drážek bránit želízku v pohybu dolů a ve spodní části u ústí znemožnit mírný pohyb želízka do strany, který je nutný pro nastavení želízka rovnoběžně s plazem.

cemu_se_vyhnout_pri_praci_s_japonskym_hoblikem_003přesné drážky musí svírat želízko pevně, nesmí však docházet k extrémnímu pnutí


Ostří musí šířkou odpovídat ústí hoblíku

Častou příčinou ucpaného ústí bývají hobliny zachycené v drážkách, jelikož do nich ostří přesahuje. Rohy čepele, kterým říkáme mimi, je potřeba srazit tak, aby se ostří vešlo do ústí.

japonsky_hoblik_5_chyb_kterym_je_dobre_se_vyhnout_004správně nastavené želízko v ústí japonského hoblíku

.
.
.

Kompletní nabídka japonských hoblíků


Příčinou naprosté většiny obtíží ve funkčnosti hoblíku bývá plaz

Pokud hoblík nehobluje jak by měl a jsme si jistí, že želízko i klopna jsou v dobré kondici a vzájemně spasované, je téměř jisté, že bude problém s plazem. Dřevěné tělo reaguje na změny teploty a vlhkosti a opakované změny, takže je potřeba plaz pravidelně kontrolovat a rovnat. Na dřevěné tělo má vliv i špatné napasování čepele. Často například dochází k vyboulení plazu za ústím hoblíku a ostří ztrácí kontakt s materiálem. Že je plaz v kontaktu s materiálem mimo místa, kde je to žádoucí, zjistíme někdy i podle ohlazených míst. Kontrolou plazu je ale nejlepší začínat při každém hoblováním. Jak správně vyladit plaz hoblíku si vysvětlíme ve zvláštním článku.

japonsky_hoblik_5_chyb_kterym_je_dobre_se_vyhnout_005_správné srovnání plazu japonského hoblíku je kriticky důležité

Kompletní nabídka japonských hoblíků


Další články o japonském nářadí

Klopna japonského hoblíku - příprava k práci a použití

Příprava čepele japonského hoblíku k použití

Japonský hoblík Kanna - 5 chyb, kterým se vyhnout

Ura aneb proč mají japonské nástroje na zadní straně prohlubeň?


 

Článek pro vás připravil tým
regals_cz_logo
specialista na unikátní nářadí nejen z Japonska