Jak správně nasadit ocelovou korunku na japonské dláto

japonske_dlato_nasazeni_korunky_prstence_kovove_objimky_920x450px_001

Ocelovou korunku Katsura japonských dlát Nomi je třeba před prvním použitím přesně usadit, zabráníte tak třepení dřevěného konce rukojeti pod údery paličky a také tím chráníte svoji ruku proti případnému klepnutí se kladívkem. Vše, co k tomu budete potřebovat jsou japonské přitloukací dláto Tataki Nomi, ocelové kladívko a pevná deska pracovního stolu nebo větší kus železa.

katsura_symbol_regals_cz

K čemu tam ta objímka vlastně je? U japonských dlát odlišujeme dva základní typy. Ten s objímkou Katsura se používá v součinnosti s kladivem a účelem Katsury je, aby bránila roztřepení čelních vláken dřeva po opakovaných úderech kladiva. Dřevo na konci rukojeti se při správné funkci Katsury třepí jen velice pomalu a jak se pod údery kladiva rozklepává do stran, Katsura po rukojeti postupně cestuje dolů a nepřestává plnit svou ochrannou funkci těsně pod úderovou plochou. Je důležité vědět, že Katsura je z velmi měkkého materiálu a pokud bude kladivo dopadat na její okraje, postupně se na nich vytvoří otřepy směrem dovnitř, které znemožní objímce plynule sjíždět při opotřebení čelních vláken. V takovém případě hrozí, že rukojeť praskne. Pro správnou funkci rukojeti, která by měla vydržet mnoho desítek let, je tedy potřeba, aby byla Katsura osazena správně a aby uživatel používal správné kladivo.

Možná vám přijde divné, že ručně kované nástroje špičkové kvality potřebují nějaké dodělky a že se to neprodává "hotové". Japonská tradice je ale taková a od uživatele očekává, že s nástroji umí a tedy ví, jak je optimálně připravit k práci. Kovář a výrobce rukojetí (ano, i to je v Japonsku samostatné řemeslo) pro Vás tedy udělají to, co sami neumíte. Cokoliv dalšího je zdržuje od jejich odborné práce.

.
.
.

Kompletní nabídka japonských dlát


Jak tedy správně nasadit kovovou korunku?

Budeme potřebovat kousek kartonu, maskovací pásku, kulatý nebo polokulatý pilník, hranolek z tvrdého dřeva o něco delší než dláto, kousek smirkového papíru na kov, dřevěnou paličku nebo nějaký odřezek a kladivo. K japonským dlátům se nejlépe hodí japonské kladivo, které má jednu úderovou plochu dokonale rovnou a druhou vypouklou. Ideálně rovná plocha výrazně snižuje opotřebení rukojetí a vypouklá se zase hodí na speciální účely, jako je doražení hřebíků zároveň s povrchem dřeva nebo právě poslední krok při osazení Katsury.

1. Bezpečnost především

Zmíněný kousek kartonu přehněte přes ostří dláta a velkoryse, tedy mnohokrát, obtočte maskovací páskou. Účelem celé operace je zneškodnit nejen vlastní ostří, ale i postranní hrany čepele. Dláto se prostě správně drží za rukojeť a pokud to z nějakého důvodu nejde, výše uvedená opatření zaberou určitě méně času, než vysedávání v čekárně chirurgické ambulance. Skutečně zodpovědný a opatrný kutil vylepší celý první krok tím, že si na úplném začátku oblékne neprořezné rukavice, které předtím pořídil v prodejně pracovních oděvů.

2. Příprava osazení

Sundáme Katsuru, pokud tedy sama nepadá. Pokud pracujeme se sadou dlát, je potřeba všechno očíslovat a ujistit se, že v některém bodě pracovního postupu o čísla nepřijdeme, nebo osazovat korunky postupně, až když budeme jednotlivá dláta potřebovat. Vezmeme hranolek z tvrdého dřeva a přiložíme k němu dláto tak, aby se Katsura shora opírala o hranu hranolku. Palcem horní ruky přidržíme lehce Katsuru, aby nám neodletěla a lehce klepneme dolním koncem hranolku o pevnou podložku. Dláto pravidelně otáčíme a klepeme, dokud se Katsura neuvolní.

katsura_chisel_crown_920x450pxkomprese konce rukojeti před nasazením Katsury

3. Úprava Katsury

Upravíme vnitřní hrany Katsury nahoře i dole. Pilníkem opracujeme vnitřní hranu korunky po celém obvodu tak, aby se vytvořil náběh směrem dovnitř. Ve spodní části je korunka většinou tenčí a průměr kruhu je nepatrně větší. V tomto případě slouží náběh k tomu, aby korunka mohla bez potíží sjíždět po rukojeti směrem dolů. Podobně vybrousíme korunku zevnitř i nahoře. Tak se vlákna dřeva rukojeti mají možnost ohýbat směrem ven přes okraj korunky a nepřelomí se ostrou hranu. Pomocí smirkového papíru odstraníme všechny hrubší otřepy od pilníku a případné nerovnosti uvnitř korunky, které by znesnadňovaly sjíždění po rukojeti. Stačí pár pohybů, abychom neodstranili zbytečně mnoho materiálu.

katsura_chisel_crown_920x450px_003úprava vnitřní strany Katsury jemným pilníkem

.
.
.

Kompletní nabídka japonských dlát

4. Nasazení na rukojeť

Korunku co možná rovně nasadíme na rukojeť. Pokud rukojeť není výrazně seschlá, použijeme dřevěnou paličku, nebo si na pracovní plochu položíme odřezek dřeva a korunku za postupného otáčení dláta na rukojeť naklepeme tak, aby konec rukojeti vyčníval o cca 2 mm. Pokud je rukojeť hodně seschlá, může upravená korunka pevně sednout i o několik mm níž. Pak horní část rukojeti zařízneme pilkou tak, aby vyčnívala jen o zmíněné 2 mm. Pozor - při natloukání korunky držíme dláto ve vzduchu a ostřím ho o nic neopíráme.

japonske_dlato_nasazeni_korunky_prstence_kovove_objimky_920x450px_003nasazení Katsury na upravený konec rukojeti

5. Zajištění korunky na místě

Pod úhlem cca 30° vypouklou částí hlavy kladiva rozklepeme okraje dřeva nad korunkou tak, aby shora dolehly na Katsuru. Výsledek by měl vypadat jako na obrázku.

japonske_dlato_nasazeni_korunky_prstence_kovove_objimky_920x450px_004
zajištění na místě provedeme rotlučením horní části rukojeti nad Katsurou


Několik rad závěrem

Při osazování korunky doporučují některé postupy dřevo před rozklepáním namočit. Vzhledem k tomu, že rukojeť vodou nabobtná, nelze zaručit, že Katsura bude pevně držet i po opětovném vyschnutí dřeva. Při práci s japonskými dláty se opravdu vyplatí používat správné kladivo s absolutně rovnou a hladkou plochou. Rozhodně není vhodné používat různá moderní kladiva se zdrsněným povrchem, protože poškozují dopadovou plochu rukojeti. I rovné a hladké kladivo vyžaduje správnou techniku užívání, aby na rukojeť dopadalo úderovou plochou a ne její spodní hranou. Pokud jsou na dřevě rukojeti patrné stopy po dopadu hranu kladiva, je potřeba naučit se u ruky s kladivem držet loket natolik nahoře, aby kladivo dopadalo plošně.

.
.
.

Kompletní nabídka japonských dlát


Další články o japonském nářadí

Klopna japonského hoblíku - příprava k práci a použití

Příprava čepele japonského hoblíku k použití

Japonský hoblík Kanna - 5 chyb, kterým se vyhnout

Ura aneb proč mají japonské nástroje na zadní straně prohlubeň?


 

Článek pro vás připravil tým
regals_cz_logo
specialista na unikátní nářadí nejen z Japonska