Základní typy japonských dlát

zakladni_typy_japonskych_dlat_003

Ručně kovaná japonská dláta Nomi 鑿 jsou vyrobena metodou kovářského svařování dvou vrstev oceli. Tělo dláta je záměrně vyrobeno z měkké oceli, která tlumí nárazy při úderu dřevěnou paličkou či kovovým kladívkem a snižuje tak šanci na poškození nástroje. Ostří je však vytvořené z extrémně tvrdé uhlíkové oceli, ze které se při výrobě stane vrstva o tvrdosti 62 HRC u klasických Nomi dlát, až do tvrdosti 67 HRC u japonských dlát s HSS čepelí, přičemž klasická evropská dláta dosahují tvrdosti pouze 58 až 60 HRC.

nomi_japanese_chisel_symbol

Ruční dláta

Tsuki Nomi 突き鑿 –⁠ První ze dvou hlavních typů japonských dlát jsou dláta tlačná. Jejich pohyb je závislí pouze na síle řemeslníka vyvinuté tlačením nástroje. Z tohoto důvodu mají oblý konec rukojeti a nejsou osazeny kovovou korunkou. Nejčastěji jde o dokončovací dláta a řezbářská dláta. Jejich velikosti jsou od 12 cm až třeba do 1 m.

zakladni_typy_japonskych_dlat_tsuki_nomi_005
japonské dláto pro ubírání a tlačení rukou

.
.
.

Kompletní nabídka japonských dlát


Ruční přitloukací dláta

Tataki Nomi 叩き鑿 –⁠ druhý typ japonských dlát, která se používají spolu kovovým kladívkem. Jsou proto robustnější konstrukce. Dřevěná palička se u japonských dlát moc nepoužívá a logika je prostá: ocelové kladívko je menší, lehčí a energeticky nenáročný způsob, jak zatloukat dláta do dřeva. Proto je dubová rukojeť osazena kovovou korunkou, která chrání rukojeť před prasknutím a ruku před zraněním při práci.

zakladni_typy_japonskych_dlat_tataki_nomi_004japonské dláto pro přitloukání ocelovým kladívkem

.
.
.

Kompletní nabídka japonských dlát


 

Další články o japonském nářadí

 

Článek pro vás připravil tým
regals_cz_logo
specialista na unikátní nářadí nejen z Japonska