Jednou z nejtěžších věcí při práci se dřevem je najít vhodné a kvalitní nářadí. Nezáleží na tom, zda jste profesionál, nebo domácí kutil, mít ve svém arzenálu kvalitní ruční pilu je nutnost a v tomto bodě musí přijít v úvahu i japonské pily. Zajímá vás proč? Čtěte dál a dozvíte se více o japonských tahových pilách, které jsou součástí tradičního japonského dřevoprůmyslu hned z několika důvodů.
Co je "japonská pila"?
Japonské pily (nazývané také nokogiri 鋸) jsou typem ručních pil, které řežou tahem, což jim umožňuje používat mnohem tenčí listy čepelí než evropským pilám. Japonské pily, které patří ke staleté tradici japonského dřevoprůmyslu, byly časem dovedeny k dokonalosti, aby poskytovaly vynikající zpětnou vazbu při řezání dřeva.
Japonské pilky jsou velmi rozmanité a lze je využít v široké škále případů zpracování dřeva - i ten nejnáročnější profík zaručeně najde vhodnou tažnou pilu pro jakýkoliv druh řezu i typ řezaného materiálu. Na první pohled není úplně jednoduché rozlišit od sebe různé typy japonských pilek, ale brzy zjistíte, že každý model byl vyroben takovým způsobem, aby díky svým jedinečným vlastnostem vynikal při specifických pracích.
Výhody japonských pil
Mezi hlavní výhody japonských pilek patří:
✅ Sestrojeny pro tažný pohyb - nekroutí se ✅ Tenká čepel vyžaduje menší vynaložené úsilí ✅ Odstraňuje malé množství materiálu ✅ Zanechávají čistý, tenký a hladký řez ✅ Určeny pro řez podél i napříč dřevem |
✅ Velmi ostré a kalené zuby broušené až po 3 hranách ✅ Velké množství druhů pro jakékoliv použití ✅ Snadná manipulace - zvládne i začátečník ✅ Výměnné listy ✅ Relativně levné |
K výhodám japonských pil nepochybně patří již zmíněná technika řezání tahem a tenčí listy čepelí, kterými jsou vybaveny. Tenčí čepel znamená, že při řezu odstraňujete menší množství materiálu, proto při řezání těmito pilami potřebujete méně vynaloženého úsilí, což také mimo jiné vede k menšímu opotřebení. Díky tenké čepeli také pilky zanechávají ve dřevě pouze čistý a tenký a hladký řez. Fantastický zážitek z řezání zajišťují kalené zuby s vysokou ostrostí - ať už jsou určeny pro příčný či podélný řez (nebo kombinaci obou).
Rozlišit různé sady zubů je poměrně snadné. Příčné zuby se používají při řezání napříč vlákny dřeva. Mají lichoběžníkový tvar a mohou se skládat ze dvou zubů směřujících doleva a doprava. Zuby jsou naostřené na všech třech stranách, aby si snadno poradily s vlákny dřeva.
Naproti tomu zuby pro řezání podél vláken (rip-cut) jsou trojúhelníkové. Mohou se lišit velikostí podél celé délce čepele, přičemž ty menší jsou nejblíže k rukojeti, aby bylo možné provést počáteční řez těmi nejjemnějšími.
V nabídce výrobců však najdeme i speciální druhy zubů, kombinaci tvarů, jemnosti a četnosti. Jako příklad uvedeme úzkou a specializovanou čepel "děrovky" či zakulacenou špičku pilky Dozuki určenou pro ponorný zářez.
Nesmíme zapomenout na cenovku, že? Pro většinu truhlářů je cena stále první věcí, kterou při nákupu zvažují, a samozřejmě na tom není nic špatného - neměli byste vyhazovat hromadu peněz za něco, co má vysoké pořizovací náklady a nevydrží dostatečně dlouho.
Japonské pily jsou tradičně vybaveny nejkvalitnějšími ocelovými listy, jsou obecně levnější než evropské pily a nevyžadují téměř žádnou údržbu, například broušení - poškozený nebo tupý list lze u většiny japonských pil snadno vyměnit. Je důležité naučit se je správně používat, protože špatné zacházení s japonskou ruční pilou může vést k častým výměnám pilových listů, a tím ke zvýšením nákladů při vaší práci.
Jak používat japonskou pilu
Nebojte se, pokud jste ve světě japonských pil nováčky - poměrně rychle zjistíte, že jejich používání je velmi snadné i pro naprostého začátečníka. Jakmile si zvyknete na zcela odlišnou techniku řezání, oceníte práci, kterou odvádějí, a stanou se přirozenou součástí vaší dílny.
- Prvním krokem je označení řezu a upevnění dřeva tak, jako to vždy děláte. Pokud je potřeba delší a přesnější vedení, můžete vytvořit zářez pomocí nože či dláta tak, aby vaše pila byla od samého počátku v zářezu.
- Protože jsou tyto pilky určeny pro řež tahem (spíše než tlačením), začínáte řezat vždy zadním koncem listu. Vyrovnejte čepel se značkou řezu nebo ji zasuňte do předem připraveného zářezu. Mírně ji nakloňte směrem ke dřevu a věnujte nějaký čas hledání nejlepšího úchopu pro vaše ruce.
- Začněte řezat opatrně, krátkými a rovnoměrnými pohyby a sledujte přitom pilový list, abyste zajistili jeho dokonalé vyrovnání. Na pilku vyvíjejte pouze malý tlak - příliš velké nebo náhlé pohyby směrem dolů může způsobit vychýlení pilového listu ze směru, jeho zaseknutí nebo ohnutí.
Nyní již chápete, jak japonské pily fungují, ale možná se vám nepodařilo dosáhnout toho, co jste očekávali, a přemýšlíte, co se mohlo pokazit? Naštěstí jsme pro vás sestavili seznam užitečných tipů, jak ještě více zlepšit svou práci tímto typem pil.
Tipy od odborníků
Jak na rovný řez
![]() |
Čepel většiny japonských pil je leštěná, což znamená, že umožňuje seřídit úhel pily podle odrazu dřeva. Pokud nevidíte žádné zkreslení nahoře ani dole, vlevo ani vpravo, víte, že řežete zcela rovně. Další metodou rovného řezání je držet pilu oběma rukama uprostřed zorného pole. |
Označování řezu
![]() |
Místo značkovací tužky použijte nůž nebo dláto. Tímto způsobem se pila jednoduše zasune do zářezu. Při značení dlátem vznikne jedna mírně nakloněná stěna zářezu, nicméně můžete použít poslední zub pilky (nejblíže k rukojeti), abyste odstranili odpadní materiál dláta a narovnali stěnu čepele. Pro řezání podélným způsobem můžete řez označit také pomocí mnohem jemnějších zubů pro příčný řez (např. u pilky Ryoba). |
Technika použití
![]() |
Díky specifické konstrukci zubů nevyžadují japonské ruční pily téměř žádnou sílu, pokud vůbec nějakou. Pro rychlejší postup můžete zkusit změnit úhel řezání nebo obrobek otočit směrem od sebe, pokud je to možné. |
Velikost pily
![]() |
Pro optimální výkon by měl být pilový list alespoň dvakrát delší, než tloušťka obrobku. Pro větší obrobky si vyberte pilu vybavenou delší rukojetí, která vám umožní používat obě ruce - jednu, která pilu táhne, a druhou, která ji vede. |
Typy japonských pil
Ryoba
Ryoba je velmi ceněná pro svou všestrannost, protože tento typ kombinuje dvě funkce v jedné pilce díky dvěma sadám pilových zubů - jeden pro podélný řez a druhý pro příčný řez. Hlavním a pravděpodobně nejdůležitějším parametrem pily Ryoba je délka pilového listu, která se pohybuje mezi 210 a 300 mm a udává hlavní způsoby použití. Delší Ryoby jsou velmi účinné při hlubších a hrubších řezech, zatímco kratší jsou díky jemnějším zubům a čistšímu prořezu nejlepší pro přesné práce. Pokud jste nováčkem ve světě japonských pil, Ryoba pro vás bude tou nejlepší volbou.
Dozuki
Ryoba je možná nejuniverzálnější a nejlepší japonská pila pro začátečníky, ale jak se budete s japonskými pilami dále seznamovat, budete potřebovat něco, co zvládne ještě jemnější řezy. Tím je pilka typu Dozuki. Tento model má ještě tenčí čepel a zuby pouze na jedné straně. Navíc je vybavena zesíleným ocelovým hřbetem, díky němuž vynikne v přesných řezech, protože udržuje čepel během řezů tuhou a rovně. Zuby této pilky jsou obecně určeny pro příčné řezy, zvládnou však i podélný řez. Dozuki má obecně jedny z nejužších čepelí na trhu, které v některých případech dosahují pouze 0,25 mm. Jiné označení tohoto typu japonské pilky je tzv. “Dovetail” pila.
Kataba
Pokud již vlastníte typ Ryoba a Dozuki, typ Kataba vám může připadat jako přebytečná. Kataba je pila s velmi dlouhou čepelí, pouze jednou sadou zubů a krátkým ocelovým hřbetem. Kataba se používá vždy, když Ryoba ani Dozuki neodvedou perfektní práci. Kataba je ideální pro přesné, hluboké a dlouhé řezy, kde se díky zkrácenému hřbetu nezasekne a lze s ní řezat kontinuálně. Aby se pila díky zkrácenému hřbetu tolik nekroutila, má obecně také větší tloušťku čepele, než její sestra Dozuki. Kataba se dá také použít jako kolíčková pilka, o které si řekneme více dole.
Kolíčková pilka (např. Kugihiki)
Pila speciálně navržená pro řezání v rovině na ploše. Zvláštností tohoto typu je, že nemá žádné vyosení zubů, a proto nezanechává žádné stopy na řezaném povrchu. Pila pro řezání v rovině je vybavena velmi tenkou čepelí, kterou lze snadno ohýbat, aby čepel zůstala v jedné rovině s pracovní plochou. Se zvládnutím tohoto typu si dejte na čas, protože při prvních několika použitích nemusíte dosáhnout toho, co jste chtěli.
Děrovka, neboli tzv. “keyhole” pilka (např. Mawashibiki)
Mawashibiki je takzvaná “děrovka”, která se výrazně liší od dříve představených pil. Tyto pily mají úzkou čepel, která se na konci ještě zužuje. Mawashibiki se používají hlavně k řezání tam, kde tradiční vysokou čepel nelze použít a představují tak alternativu k lupenkovým pilkám.
Azebiki
Azebiki se nejlépe popisuje jako malá Ryoba se krátkou a zahnutou čepelí. Pro někoho může vypadat směšně, ale stejně jako každá japonská pila má i Azebiki své využití. S většinou japonských pilek lze začít řezat pouze od hrany, zatímco Azebiki se používá pro prořez materiálu v ploše, např. k řezání žlabů a intarzii. Pila Azebiki mají na jedné straně zuby nabroušené pro podélné řezání a na druhé straně pro příčné řezání.
Prořezávací pilka (např. Kobiki)
Kobiki - nejméně známá japonská pila - se používá především k řezání kmenů, kácení stromů a odřezávání silných větví. Aby mohly rychle postupovat, jsou ve srovnání s jinými japonskými pilami vybaveny opravdu dlouhým listem čepele. Tyto japonské pilky jsou nejlepší pro řezání měkkého dřeva, ale stejně dobře si poradí i s tvrdým dřevem.
Výrobci japonských pil
O společnosti GYOKUCHO
První japonské pily s vyměnitelnými pilovými listy vynalezla firma Gyokucho asi před 50 lety. Jejich čepele procházejí speciální úpravou zvanou elektrolytické niklování, které zajišťuje povrch odolný proti korozi a chrání jí i proti pryskyřici. Co se týče inovací a kvality, lze společnost Gyokucho bez problémů zařadit mezi přední výrobce v oboru, neboť životnost jejich výrobků se pohybuje mezi 5 a 7 lety. |
O společnosti SUIZAN
Suizan je japonská značka vyrábějící ruční nářadí nejvyšší kvality pocházející z Tokya. Díky více než 100 letům zkušeností a japonské lokální výrobě jsou její produkty oceňovány profesionály i kutily po celém světě. |
O značce ZETSAW
Okada Hardware Mfg.Co. (výrobce ZETSAW) je jedním předních japonských výrobců ručních pil. Za více než půl století vyvinula stovky modelů japonských pilek a nástrojů. Jako jedna z prvních společností na japonském trhu začala používat pulzní kalení pro maximalizaci tvrdosti pilových zubů. Okawa Hardware používá systém řízení jakosti ISO9001/2000 pro udržení vysoké kvalitu jejich výrobků. |
O společnosti AUGUSTA
Augusta Heckenrose je německá společnosti specializující se na výrobu všech typů evropských ručních pil a seker. V poslední dekádě přidali do svého portfolia i tradiční japonské pilky, které vyrábí lokálně ve svých Německých závodech. |
O společnosti DICTUM
Dictum je německá společnost původně vyrábějící nářadí pro výrobu hudebních nástrojů. Od roku 1980 se specializuje na dovoz a výrobu japonských truhlářských a tesařských nástrojů, zvláště pak pil a brusných kamenů. |
FAQ - často kladené dotazy
Co jsou to japonské pily a jak se liší od evropských či západních pil?
![]() |
Japonské pily jsou tažné pily, což znamená, že řežou tahem, nikoli tlačením od sebe. To umožňuje použití mnohem tenčích pilových listů, což přináší řadu výhod, například hladký a přesný řez, který vyžaduje menší vynaložené úsilí. |
Jsou japonské pily lepší než jejich evropské či západní protějšky?
![]() |
Na tuto otázku neexistuje správná odpověď. Japonské ruční pily mají také své klady i zápory, což je zcela normální, nicméně jsou o něco jednodušší na používání a levnější než evropské či západní pily. Náklady na znovu-pořízení jsou také nižší díky vyměnitelným pilovým listům, což ne každá evropská pila automaticky nabídne. |
Jsem začátečník, který typ bych si měl koupit jako první?
![]() |
Japonské pily jsou obecně poměrně přívětivé pro začátečníky, nicméně jako startovací pila se doporučuje typ Ryoba, těsně následovaná typem Dozuki. Ryoba má dvě sady zubů - jednu pro podélné řezy a druhou pro příčné řezy - což vám umožní seznámit se s oběma. Dozuki je tzv. “Dovetail” pila se zesíleným pilovým hřbetem a zvládne hrubší zacházení. |
Je japonský pilový list brousitelný?
![]() |
Je to možné, ale je to opravdu časově náročné a rozhodně to není snadný úkol, protože zuby těchto pilek jsou velmi jemné a tvrzené. V lepším případě je lepší si koupit náhradní pilový list, který vám celý proces značně usnadní. Nejdůležitější je správné zacházení, protože nejčastější příčinou nutnosti výměny pilového listu u japonské pilky je špatné zacházení. |
Jsou pilové listy japonských pilek vyměnitelné?
![]() |
Záleží na značce, ale u většiny modelů měnitelné jsou. Výměnu lze snadno provést uvolněním šroubu, který drží čepel na místě. Vždy se řiďte pokyny výrobce, jinak se můžete zranit a pilku poškodit. |
Jaký je rozdíl mezi zuby na podélný a příčný řez?
![]() |
Zuby na podélný řez jsou trojúhelníkové a používají se k řezání podél vláken dřeva, čímž se dřevo v podstatě roztrhne. Zuby pro příčné řezání jsou lichoběžníkové a jsou mnohem menší než zuby pro podélné řezání, protože se používají pro řezání napříč vlákny, což je pro pilu mnohem těžší. |
Článek pro vás připravil týmspecialista na unikátní nářadí a výhradní dovozce pilek Suizan