Japonské pily - použití, druhy a tipy

japanese_nokogiri_saw_title_920px

Jednou z nejtěžších věcí při práci se dřevem je najít vhodné a kvalitní nářadí. Nezáleží na tom, zda jste profesionál, nebo domácí kutil, mít ve svém arzenálu kvalitní ruční pilu je nutnost a v tomto bodě musí přijít v úvahu i japonské pily. Zajímá vás proč? Čtěte dál a dozvíte se více o japonských tahových pilách, které jsou součástí tradičního japonského dřevoprůmyslu hned z několika důvodů.

nokogiri_symbol

Co je japonská pila?

Japonské pily Nokogiri 鋸 – jsou typem ručních pil, kterými se řeže tahem, což jim umožňuje používat mnohem tenčí listy čepelí než u pilek evropských. Japonské pilky, které patří ke staleté tradici japonského dřevoprůmyslu, byly časem dovedeny k dokonalosti, aby poskytovaly vynikající řezné vlastnosti a houževnatost při práci.

japonska_pila_druhy

Japonské pilky jsou velmi rozmanité a lze je využít v široké škále případů zpracování dřeva – i ten nejnáročnější profík zaručeně najde vhodnou tažnou pilu pro jakýkoliv druh řezu i typ řezaného materiálu. Na první pohled není úplně jednoduché rozlišit od sebe různé typy japonských pilek, ale brzy zjistíte, že každý model byl vyroben takovým způsobem, aby díky svým jedinečným vlastnostem vynikal při specifických pracích.

 

Kompletní nabídka japonských pilek

 

Mezi hlavní výhody japonských pilek patří

✅ Určeny pro tažný pohyb – nekroutí se
✅ Tenká čepel vyžaduje menší vynaložené úsilí
✅ Odstraňuje malé množství materiálu
✅ Zanechávají čistý, tenký a hladký řez
✅ Určeny pro řez podélně i napříč dřevem
✅ Velmi ostré a kalené zuby broušené až po 3 hranách
✅ Velké množství druhů pro jakékoliv použití
✅ Snadná manipulace – zvládne i začátečník
✅ Výměnitelné pilové listy
✅ Relativně levné

K výhodám japonských pil nepochybně patří již zmíněná technika řezání tahem a tenčí listy čepelí, kterými jsou vybaveny. Tenčí čepel znamená, že při řezu odstraňujete menší množství materiálu, proto při řezání těmito pilami potřebujete méně vynaloženého úsilí, což také mimo jiné vede k menšímu opotřebení. Díky tenké čepeli také pilky zanechávají ve dřevě pouze čistý, tenký a hladký řez. Fantastický zážitek z řezání zajišťují kalené zuby s vysokou ostrostí – ať už jsou určeny pro příčný či podélný řez nebo kombinaci obou.


Jsou dva základní typy zubů

Rozlišit různé sady zubů je poměrně snadné. Příčné zuby se používají při řezání napříč vlákny dřeva. Mají lichoběžníkový tvar a mohou se skládat ze dvou zubů směřujících doleva a doprava. Zuby jsou naostřené na všech třech stranách, aby si snadno poradily s vlákny dřeva.

japonske_pilky_pricny_rez_ukazka

Naproti tomu zuby pro řezání podél vláken, tzv. RIP-CUT, jsou trojúhelníkové. Mohou se lišit velikostí podél celé délce čepele, přičemž ty menší jsou nejblíže k rukojeti, aby bylo možné provést počáteční řez těmi nejjemnějšími.

japonske_pilky_zuby_podelny_rez_ukazka

V nabídce výrobců však najdeme i speciální druhy zubů, kombinaci tvarů, jemnosti a četnosti. Jako příklad uvedeme úzkou a specializovanou čepel děrovací pilky – děrovky, či zakulacenou špičku pilky Dozuki určenou pro ponorný zářez.

key_hole_saw_dozuki_rounded_saw

Nesmíme zapomenout na cenovku, že? Pro většinu truhlářů je cena stále první věcí, kterou při nákupu zvažují. Na tom samozřejmě není nic špatného – neměli byste vyhazovat hromadu peněz za něco, co má vysoké pořizovací náklady a nevydrží to dostatečně dlouho.

Japonské pilky, které jsou tradičně vybaveny nejkvalitnějšími pilovými listy, jsou naproti tomu obecně levnější, než evropské pily a nevyžadují téměř žádnou údržbu, například broušení – poškozený nebo tupý list lze u většiny japonských pil snadno vyměnit. Je důležité naučit se pilku správně používat, protože špatné zacházení s japonskou ruční pilou může vést k častým výměnám pilových listů a tím ke zvýšení nákladů při vaší práci.


Jak používat japonskou pilu?

Nebojte se, pokud jste ve světě japonských pil nováčky – poměrně rychle zjistíte, že jejich používání je velmi snadné i pro naprostého začátečníka. Jakmile si zvyknete na zcela odlišnou techniku řezání, oceníte práci, kterou odvádějí a stanou se tak přirozenou součástí vaší dílny.

  1. Prvním krokem je označení řezu a upevnění dřeva tak, jako to vždy děláte. Pokud je potřeba delší a přesnější vedení, můžete vytvořit zářez pomocí nože či dláta tak, aby vaše pila byla od samého počátku v zářezu.

  2. Protože jsou tyto pilky určeny pro řež tahem spíše než tlačením, začínáte řezat vždy zadním koncem listu. Vyrovnejte čepel se značkou řezu nebo ji zasuňte do předem připraveného zářezu. Mírně ji nakloňte směrem ke dřevu a věnujte nějaký čas hledání nejlepšího úchopu pro vaše ruce.

  3. Začněte řezat opatrně, krátkými a rovnoměrnými pohyby a sledujte přitom pilový list, abyste zajistili jeho dokonalé vyrovnání. Na pilku vyvíjejte pouze malý tlak – příliš velké nebo náhlé pohyby směrem dolů může způsobit vychýlení pilového listu ze směru, jeho zaseknutí nebo ohnutí.

Nyní již chápete, jak japonské pily fungují, ale možná se vám nepodařilo dosáhnout toho, co jste očekávali a přemýšlíte, co se mohlo pokazit? Naštěstí jsme pro vás sestavili seznam užitečných tipů, jak ještě více zlepšit svou práci tímto typem pil.

Jak na rovný řez?

Čepel většiny japonských pil je leštěná, což znamená, že umožňuje seřídit úhel pily podle odrazu dřeva. Pokud nevidíte žádné zkreslení nahoře ani dole, vlevo ani vpravo, víte, že řežete zcela rovně. Další metodou rovného řezání je držet pilu oběma rukama uprostřed zorného pole.

rovny_rez_japonske_pilky

Označování řezu

Místo značkovací tužky použijte nůž nebo dláto. Tímto způsobem se pila jednoduše zasune do zářezu. Při značení dlátem vznikne jedna mírně nakloněná stěna zářezu, nicméně můžete použít poslední zub pilky (nejblíže k rukojeti), abyste odstranili odpadní materiál dláta a narovnali stěnu čepele. Pro řezání podélným způsobem můžete řez označit také pomocí mnohem jemnějších zubů pro příčný řez (např. u pilky Ryoba).

Technika použití

Díky specifické konstrukci zubů nevyžadují japonské ruční pily téměř žádnou sílu, pokud vůbec nějakou. Pro rychlejší postup můžete zkusit změnit úhel řezání nebo obrobek otočit směrem od sebe, pokud je to možné.

japonske_pilky_ukazka_technika

Velikost pily

Pro optimální výkon by měl být pilový list alespoň dvakrát delší, než tloušťka obrobku. Pro větší obrobky si vyberte pilu vybavenou delší rukojetí, která vám umožní používat obě ruce - jednu, která pilu táhne, a druhou, která ji vede.

japonska_pila_velikost_pilky


Typy japonských pilek

Pilky jsme si už rozdělili podle typu řezu, nyní si řekneme něco málo i o samotném určení jednotlivých typů dle jejich použití. Je jich nepřeberné množství v podstatě pro každou specifickou činnost je adekvátní pilka, konstruovaná přesně tak, aby splňovala účel a člověk se s ní při práci nenadřel. Totiž ne vždy si vystačíte s typem Ryoba nebo Dozuki.

Ryoba
japonska_pila_ryoba
.
.
.
Ryoba je velmi ceněná pro svou všestrannost, protože tento typ kombinuje dvě funkce v jedné pilce díky dvěma sadám pilových zubů - jeden pro podélný řez a druhý pro příčný řez. Hlavním a pravděpodobně nejdůležitějším parametrem pily Ryoba je délka pilového listu, která se pohybuje mezi 210 a 300 mm a udává hlavní způsoby použití. Delší Ryoby jsou velmi účinné při hlubších a hrubších řezech, zatímco kratší jsou díky jemnějším zubům a čistšímu prořezu nejlepší pro přesné práce. Pokud jste nováčkem ve světě japonských pil, Ryoba pro vás bude tou nejlepší volbou. Prohlédnout pilky Ryoba
Dozuki
japonska_pila_dozuki
.
.
.

Ryoba je možná nejuniverzálnější a nejlepší japonská pila pro začátečníky, ale jak se budete s japonskými pilami dále seznamovat, budete potřebovat něco, co zvládne ještě jemnější řezy. Tím je pilka typu Dozuki. Tento model má ještě tenčí čepel a zuby pouze na jedné straně. Navíc je vybavena zesíleným ocelovým hřbetem, díky němuž vynikne v přesných řezech, protože udržuje čepel během řezů tuhou a rovně. Zuby této pilky jsou obecně určeny pro příčné řezy, zvládnou však i podélný řez. Dozuki má obecně jedny z nejužších čepelí na trhu, které v některých případech dosahují pouze 0,25 mm. Jiné označení tohoto typu japonské pilky je tzv. “Dovetail” pila. Prohlédnout pilky Dozuki

Kataba

japonska_pila_kataba

.
.
.

Pokud již vlastníte typ Ryoba a Dozuki, typ Kataba vám může připadat jako přebytečná. Kataba je pila s velmi dlouhou čepelí, pouze jednou sadou zubů a krátkým ocelovým hřbetem. Kataba se používá vždy, když Ryoba ani Dozuki neodvedou perfektní práci. Kataba je ideální pro přesné, hluboké a dlouhé řezy, kde se díky zkrácenému hřbetu nezasekne a lze s ní řezat kontinuálně. Aby se pila díky zkrácenému hřbetu tolik nekroutila, má obecně také větší tloušťku čepele, než její sestra Dozuki. Kataba se dá také použít jako kolíčková pilka, o které si řekneme více dole. Prohlédnout pilky Kataba

Kolíčková pilka Kugihiki
japonska_kolickova_pila
.
.
.

Pila speciálně navržená pro řezání v rovině na ploše. Zvláštností tohoto typu je, že nemá žádné vyosení zubů, a proto nezanechává žádné stopy na řezaném povrchu. Pila pro řezání v rovině je vybavena velmi tenkou čepelí, kterou lze snadno ohýbat, aby čepel zůstala v jedné rovině s pracovní plochou. Se zvládnutím tohoto typu si dejte na čas, protože při prvních několika použitích nemusíte dosáhnout toho, co jste chtěli. Prohlédnout kolíčkové  pilky Kugihiki

Děrovka, neboli “keyhole” pilka Mawashibiki

japonska_pila_derovka

.
.
.

 

Kompletní nabídka japonských pilek

 

Mawashibiki je takzvaná “děrovka”, která se výrazně liší od dříve představených pil. Tyto pily mají úzkou čepel, která se na konci ještě zužuje. Mawashibiki se používají hlavně k řezání tam, kde tradiční vysokou čepel nelze použít a představují tak alternativu k lupenkovým pilkám. Prohlédnout děrovací pilky Mawashibiki

Azebiki

japonska_pila_azebiki

Azebiki se nejlépe popisuje jako malá Ryoba se krátkou a zahnutou čepelí. Pro někoho může vypadat směšně, ale stejně jako každá japonská pila má i Azebiki své využití. S většinou japonských pilek lze začít řezat pouze od hrany, zatímco Azebiki se používá pro prořez materiálu v ploše, např. k řezání žlabů a intarzii. Pila Azebiki mají na jedné straně zuby nabroušené pro podélné řezání a na druhé straně pro příčné řezání. Typ Azebiki momentálně není v naší nabídce.

Prořezávací pilka Kobiki

japonska_prorezavaci_pila_kobiki

.
.
.

Kobiki - nejméně známá japonská pila - se používá především k řezání kmenů, kácení stromů a odřezávání silných větví. Aby mohly rychle postupovat, jsou ve srovnání s jinými japonskými pilami vybaveny opravdu dlouhým listem čepele. Tyto japonské pilky jsou nejlepší pro řezání měkkého dřeva, ale stejně dobře si poradí i s tvrdým dřevem. Prohlédnout prořezávací pilky Kobiki

Skládací pilka

folding_saw

.
.
.

Výhody skládacích pilek jsou jasné - můžete je snadno sbalit a převážet kamkoliv potřebujete, ať už míříte z města na zahradu či chalupu, nebo jedete za dobrodružstvím s cílem kempovat někde v divočině. I tam oceníte skladnost a lehkost těchto pilek. Jejich proslulou ostrost už snad ani nemusíme tolik připomínat. Prohlédnout skládací pilky


Výrobci japonských pilek

gyokucho_logo_regals

První japonské pily s vyměnitelnými pilovými listy vynalezla firma GYOKUCHO asi před 50 lety. Jejich čepele procházejí speciální úpravou zvanou elektrolytické niklování, které zajišťuje povrch odolný proti korozi a chrání jí i proti pryskyřici. Co se týče inovací a kvality, lze společnost GYOKUCHO bez problémů zařadit mezi přední výrobce v oboru, neboť životnost jejich výrobků se pohybuje mezi 5 a 7 lety. Prohlédnout pilky od GYOKUCHO

 

suizan_logo_regals

Japonská značka SUIZAN vyrábějící ruční nářadí nejvyšší kvality pocházející z Tokya. Díky více než 100 letům zkušeností a japonské lokální výrobě jsou její produkty oceňovány profesionály i kutily po celém světě. Všechny produkty SUIZAN jsou vyráběny v Japonsku japonskými mistry. Prohlédnout pilky od SUIZAN

 

zetsaw_logo_regals

Společnost ZETSAW je jedním předních japonských výrobců ručních pil. Za více než půl století vyvinula stovky modelů japonských pilek a nástrojů. Jako jedna z prvních společností na japonském trhu začala používat pulzní kalení pro maximalizaci tvrdosti pilových zubů. Okawa Hardware používá systém řízení jakosti ISO9001/2000 pro udržení vysoké kvality jejich výrobků. Prohlédnout pilky od ZETSAW

 

shark_saw_logo_regals

Tradiční japonský výrobce čerpá své dědictví z tradiční japonské kultury, kde bylo ruční nářadí nejen precizně zpracované, ale také důmyslně vymyšlené a mimořádně účinné. Naše filozofie a to, co činí naši produktovou řadu tak úspěšnou, je jednoduchost. Kvalitní ruční nářadí je nepostradatelné a často dokáže odvést práci stejně dobře nebo lépe než moderní elektrické. Nářadí je navrženo tak, aby podávalo maximální výkon s minimálním úsilím, tedy přesně tak, jak by mělo fungovat skutečně užitečné nářadí. Prohlédnout pilky od SHARK SAW

 

takagi_logo_regals

Produkty společnosti TAKAGI s dědictvím napříč generacemi ctí umění a řemeslo hluboce zakořeněné v japonské tradici. Naše ruční pily jsou pečlivě vyrobeny tak, aby poskytovaly bezkonkurenční přesnost, což umožňuje nadšencům pro zpracování dřeva i profesionálům vytvářet mistrovská díla s jistotou a jemností. Osvědčené techniky jsou kombinovány s moderními inovacemi k výrobě ručních pil nesrovnatelné kvality. Každá čepel je vykována z prvotřídní japonské oceli, která je známá svou mimořádnou ostrostí a odolností. Zuby jsou odborně navrženy a nastaveny pro efektivní řezání, zajišťující čisté řezy bez námahy. Prohlédnout pilky od TAKAGI

japanese_saw_nokogiri_production_001


FAQ - často kladené dotazy

Co jsou to japonské pily a jak se liší od evropských či západních pil?

Japonské pily jsou tažné pily, což znamená, že řežou tahem, nikoli tlačením od sebe. To umožňuje použití mnohem tenčích pilových listů, což přináší řadu výhod, například hladký a přesný řez, který vyžaduje menší vynaložené úsilí.

Jsou japonské pily lepší než jejich evropské či západní protějšky?

Na tuto otázku neexistuje správná odpověď. Japonské ruční pily mají také své klady i zápory, což je zcela normální, nicméně jsou o něco jednodušší na používání a levnější než evropské či západní pily. Náklady na znovu-pořízení jsou také nižší díky vyměnitelným pilovým listům, což ne každá evropská pila automaticky nabídne.

Jsem začátečník, který typ bych si měl koupit jako první?

Japonské pily jsou obecně poměrně přívětivé pro začátečníky, nicméně jako startovací pila se doporučuje typ Ryoba, těsně následovaná typem Dozuki. Ryoba má dvě sady zubů - jednu pro podélné řezy a druhou pro příčné řezy - což vám umožní seznámit se s oběma. Dozuki je tzv. “Dovetail” pila se zesíleným pilovým hřbetem a zvládne hrubší zacházení.

Je japonský pilový list brousitelný?

Je to možné, ale je to opravdu časově náročné a rozhodně to není snadný úkol, protože zuby těchto pilek jsou velmi jemné a tvrzené. V lepším případě je lepší si koupit náhradní pilový list, který vám celý proces značně usnadní. Nejdůležitější je správné zacházení, protože nejčastější příčinou nutnosti výměny pilového listu u japonské pilky je špatné zacházení.

Jsou pilové listy japonských pilek vyměnitelné?

Záleží na značce, ale u většiny modelů měnitelné jsou. Výměnu lze snadno provést uvolněním šroubu, který drží čepel na místě. Vždy se řiďte pokyny výrobce, jinak se můžete zranit a pilku poškodit.

Jaký je rozdíl mezi zuby na podélný a příčný řez?

Zuby na podélný řez jsou trojúhelníkové a používají se k řezání podél vláken dřeva, čímž se dřevo v podstatě roztrhne. Zuby pro příčné řezání jsou lichoběžníkové a jsou mnohem menší než zuby pro podélné řezání, protože se používají pro řezání napříč vlákny, což je pro pilu mnohem těžší.

 

Kompletní nabídka japonských pilek

 


Další články o japonském nářadí

Klopna japonského hoblíku - příprava k práci a použití

Příprava čepele japonského hoblíku k použití

Genno - japonská kladiva

Japonské brusné kameny aneb není šutr jako šutr


 

Článek pro vás připravil tým
regals_cz_logo
specialista na unikátní nářadí nejen z Japonska