Japonský zavírací nůž Higonokami NAGAO KANEKOMA z oceli Yasuki - 55 mm
Kód: 4680Související produkty
Detailní popis produktu
Higonokami 肥後守 – tradiční japonský zavírací nůž vhodný pro jakékoliv řemeslné a hobby použití. Takový univerzální zavírák. Legendární nožík, který je obdobou české rybičky a využijete ho při vyřezávání ze dřeva, nebo třeba při rybaření, když přivazujete háček na vlasec. Odolná extrémně ostrá čepel, při jejíž výrobě se používají v zásadě tři vysoce kvalitní uhlíkové oceli – Yasuki Aogami Blue paper steel, Yasuki Shirogami White paper steel a ocel SK5. V žádném případě se nejedná o nerezové oceli. Nůž Higonokami je praktický a má mnoho způsobů využití. Dnes často končí ve sbírce, ale je to pořád pracovní nůž určený ke každodennímu použití a my věříme, že práce s ním pro vás bude zábavou. Navíc je to fantastický způsob jak mít doma kvalitní japonskou čepel bez nutnosti utrácet velké množství peněz.
Rodina Nagao a Higonokami
Kovářští mistři z Nagao Kanekoma Factory 永尾駒製作所 jsou jediní na světě, kteří mají oprávnění používat pro své nože označení HIGONOKAMI. Toto označení je chráněno ochrannou známkou a originály s označením Higonokami tak seženete pouze u tohoto výrobce z města průmyslu - Miki.
Vlastnosti nože Higonokami NAGAO
✅ Tradiční japonský zavírací nůž
✅ Kvalitní čepel z modré oceli Yasugi či Yasuki
✅ Ostří je z oceli Yasuki Aogami Blue Paper Steel
✅ Typ konstrukce čepele - Warikomi - sendvič
✅ Japonská "rybička"
✅ Pro rybaření a jakékoliv řemeslné či hobby použití
✅ Protiskluzové kapičky pryskyřice na rukojeti
✅ K ošetření požívejte olej z Kamélie
✅ Textilní pouzdro je součástí balení
✅ Vyrobeno v Japonsku
Ocel Yasuki Aogami, Yasugi Shirogami či SK5
Uhlíková ocel – to nejzákladnější, co při výrobě těchto nožů potřebujete. V dílně Nagao Kanekoma se používají v zásadě tři druhy japonské uhlíkové oceli:
- Yasuki Aogami Blue paper steel - tzv. modrá ocel firmy Hitachi. Vyznačuje se tradičním zpracováním, vysokým procentem uhlíku a zakalitelností až na 65 HRC a více. Ocel není nerezová a je nutné ji konzervovat olejem.
- Yasuki Shirogami White paper steel - tzv. bílá ocel s jasným světlým povrchem. Taktéž vysokouhlíková ocel s vynikajícími vlastnostmi pro výrobu nožů. Při zakalení nad 65 HRC a více dosáhnete při ostření excelentní ostrosti.
- Ocel SK5 je nástrojová ocel střední třídy pro běžné pracovní nože. Obsahuje nízké procento chromu, takže je velmi náchylná ke korozi. Tvrdost nad 62 HRC zaručí precizní ostří.
několik nožů Higonokami v rukách pana Nagao
Většina nožů Higonokami má konstrukci čepele zvanou Warikomi - jedná se o sendvičovou konstrukci, kdy na jádro z tvrdé vysokouhlíkaté oceli (Aogami, Shirogami) v ohni kovářsky navaří boční lamely z měkké nekalitelné oceli. Tvrdá středová vrstva, která je kalená, se tak stává velmi odolnou proti zlomení.
laminovaná konstrukce Warikomi
Uhlíková ocel použitá při výrobě nožů Higonokami není nerezová a o nože je nutné se řádně starat, aby nezrezly. Výhoda těchto nožů z uhlíkové oceli oproti těm z nerezu je jednoznačně mnohem kvalitnější ostří – nerezový nůž takhle precizně nenabrousíte a pokud ano, ostří moc dlouho neudrží.
Péče o nůž z japonské uhlíkové oceli
Péče o nože vyrobené z těchto ocelí se vám odmění krásnou extrémně ostrou čepelí. Po každém řezání bude potřeba čepel vždy očistit a ošetřit olejem – ideálně pak japonským kaméliovým olejem. Ošetření je nutné i po broušení na vodních kamenech.
díky správné péči tento nůž vydrží staletí
Ostření nože Higonokami
Ostření provádějte nejlépe na japonských vodních kamenech. Na našem e-shopu Regals.cz naleznete například kvalitní vodní brusné kameny značky King nebo Suehiro. Doporučujeme zrnitosti 1000-3000 pro základní ostření pro každodenní použití nože a 3000-8000 a více pro extrémní ostrost.
první ostření Higonokami přímo ve výrobě v Nagao Kanekoma
Naše návštěva v Nagao Kanekoma Factory v Japonsku
Nože Higonokami už nějakou dobu do Evropy dovážíme a bylo nám velkou ctí navštívit kovárnu mistra Nagao. Prohlédli jsme si celý proces výroby naživo a odvezli si příslib pro naše zákazníky, že i v Evropě bude možné časem zakoupit i velmi raritní kousky. Stěžejním artiklem mezi noži Higonokami zůstávají sběrateli oceňované kousky z oceli Yasuki Aogami nebo Shirogami.
pan Nagao (uprostřed) nás vřele přivítal ve své výrobě
Více o tomto legendárním japonském noži HIGONOKAMI se dozvíte v našem článku
Jestli je nějaký nůž, který se těší v posledních letech velkému zájmu sběratelů, pak je to japonský kovaný nožík Higonokami. Název „Higonokami“ znamená „Pán Higo“ a odkazuje na starou prefekturu Higo, dnešní Kumamoto, kde byl tento nůž velice oblíbený. Tento název také evokuje šlechtický titul udělovaný samurajům, což podtrhuje tradiční japonský původ nože. Číst dále...
Doplňkové parametry
Kategorie: | Higonokami |
---|---|
EAN: | 4977292180894 |
? Rozměry: | 127 × 20 × 10 mm |
Délka čepele: | 55 mm |
Délka ostří: | 50 mm |
Výška čepele: | 13 mm |
? Tloušťka čepele: | 2,8 mm |
Délka rukojeti: | 75 mm |
Hmotnost: | 35 g |
? Materiál čepele: | Uhlíková ocel Yasugi |
Materiál rukojeti: | Mosaz |
Počet v balení: | 1 |
Vyrobeno v: | Japonsko |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Značka NAGAO KANEKOMA FACTORY – v současnosti jediný výrobce nožů typu Higonokami v Japonsku s více než 100 letou tradicí. Rodina NAGAO provozuje své řemeslo už pátou generaci a je také jediným držitelem ochranné známky Higonokami. Jejich extrémně ostré čepele vyrábí z modré oceli Yasuki (Yasugi) stále stejným tradičním postupem – kovářským svařováním. Jejich zavírací nože si velmi rychle získaly oblibu a dnes jsou často v hledáčku sběratelů nožů po celém světě.