Higonokami - všestranný nůž jako sběratelský kousek

higonokami_article_regals_nagao_kanekoma_920x450px_003

Jestli je nějaký nůž, který se těší v posledních letech velkému zájmu sběratelů, pak je to japonský kovaný nožík Higonokami. Název „Higonokami“ znamená „Pán Higo“ a odkazuje na starou prefekturu Higo, dnešní Kumamoto, kde byl tento nůž velice oblíbený. Tento název také evokuje šlechtický titul udělovaný samurajům, což podtrhuje tradiční japonský původ nože. Letos jsme navštívili pana Nagao v jeho rodinné dílně v Japonsku a dovezli jsme několik autentických fotografií přímo z výroby tohoto legendárního nože.

higonokami_quality_by_nagao_kanekoma_made_in_japan

Higonokami je legendární japonský kapesní nůž, jehož historie sahá až do roku 1896, kdy velkoobchodník Tasaburo Shigematsu spolu s kovářem Tejim Murakami z města Miki v prefektuře Hyōgo vytvořili jednoduchý a dostupný nůž s charakteristickou páčkou na čepeli zvanou „Chikiri“ pro snadné otevírání a pevné držení v otevřené poloze.

higonokami_article_regals_nagao_kanekoma_920x450px_008typická mosazná střenka a čepel z mimořádně kvalitní japonské oceli Yasuki Blue Paper Steel

Tradiční proces výroby

Nože Higonokami se rychle staly oblíbenými mezi japonskými rolníky, řemeslníky i širokou veřejností díky své jednoduchosti, kvalitní oceli a odolnosti. Čepele jsou většinou ručně kované z vrstvené sendvičové oceli - styl Warikomi, která kombinuje tvrdé jádro z oceli Aogami White Paper, Blue Paper nebo prémiových damaškových ocelí s měkčími pláty po stranách, což zajišťuje vynikající ostrost a trvanlivost. Bylo nám ctí, podívat se do výroby Nagao Kanekoma. Při té příležitosti jsme pořídili několik fotografií a vyslechli si výklad  o pracovních postupech přímo od mistra Nagao.

regals_higonokami_japonsky_nuz_z_yasugi_oceli_nagao_kanekoma_002b
proces výroby nožů Higonokami se drží více než stoleté tradice

Design a tvar čepele

Design čepele se v průběhu času vyvíjel – původně měla špička tvar bambusového listu, dnes je běžnější ostré zkosení, ale k dostání jsou i varianty připomínající hrot katany – Kissaki. Rukojeť je tradičně vyrobena ohýbáním mosazných nebo barvených plechů a často zdobena japonskými motivy, jako jsou znaky Kanji, portréty, květiny či krajiny, což dodává každému noži osobitý charakter. Na tyto limitované kousky se však čeká roky a je těžké přemluvit výrobce, aby vůbec nějaké uvolnil do oběhu.

.
.
.

Výroba Higonokami byla v historii ohrožena například nedostatkem surovin během válek a zákazem nošení nožů ve školách, přesto se díky oddaným řemeslníkům a fanouškům podařilo zachovat tradici. Dnes je jediným originálním výrobcem s právem používat ochrannou známku Higonokami továrna Nagao Kanekoma Factory, kde se nože vyrábějí již pátou generací rodiny Nagao.

higonokami_article_regals_nagao_kanekoma_920x450px_004c

Higonokami není jen nástrojem, ale i symbolem japonské řemeslné tradice a kultury. Jeho jednoduchý funkční design a kvalitní materiály z něj činí praktický kapesní nůž a zároveň sběratelský klenot, který si získal oblibu a respekt po celém světě.

higonokami_article_regals_nagao_kanekoma_920x450px_005jeden z nejžádanějších designů s kapičkami speciálního laku

.
.
.
Řemeslo, tradice a nadčasovost

Higonokami je nůž, který spojuje japonskou tradici, řemeslnou preciznost a nadčasový design v jednom výjimečném nástroji. Je ideálním parťákem na vandry a kempování v přírodě. Hodí se ale i při opékání buřtů. Pokud si tento nůž vyberete, zcela určitě z něj budete nadšeni.

higonokami_article_regals_nagao_kanekoma_920x450px_006malý a nenápadný, ale přitom ostrý jako břitva

Údržba nože z tradiční uhlíkové oceli

Japonská uhlíková ocel Yasuki či Yasugi, ani SK5 není korozivzdorná. Je však extrémně tvrdá a je možné ji zakalit na velmi vysoké hodnoty – obvykle kolem 63 HRC a více. Aogami – modrá ocel, tzv. blue paper steel, se vyznačuje vysokým množstvím uhlíku, jehož množství je kolem 1,5 %. O nože vyrobené z této oceli je nutné se pečlivě starat a po řezání s nimi bude vždy potřeba je očistit a ošetřit olejem – ideálně pak japonským kaméliovým olejem. Ošetření je nutné i po broušení na vodních kamenech. Odměnou vám za tyto starosti bude velmi ostrý nůž, který svou ostrost dokáže, oproti těm z nerezu, velmi dlouho udržet. 

Pro úplnost si ještě ukážeme a popíšeme jednotlivé části nožů Higonokami - níže na naší anatomické grafice se dozvíte, jak se ta která část nazývá v Japonštině, jejím fonetickém přepisu a českém překladu. 

regals_nagao_kanekoma_higonokami_knife_description_CZ_001anatomie nože Higonokami

Tento legendární nůž si svůj vlastní článek opravdu zasloužil a my věříme, že vás obohatil o mnoho nových informací stejně, jako nás. Děkujeme za přečtení, tým Regals


Další články o našem nářadí

dalsi_clanky_o_nasem_naradi_regals_cz_banner_920x450px_001
 


 
Článek pro vás připravil tým
regals_cz_logo
specialista na unikátní nářadí nejen z Japonska