Jestli je nějaký nůž, který se těší v posledních letech velkému zájmu sběratelů, pak je to japonský kovaný nožík Higonokami. Název „Higonokami“ znamená „Pán Higo“ a odkazuje na starou prefekturu Higo, dnešní Kumamoto, kde byl tento nůž velice oblíbený. Tento název také evokuje šlechtický titul udělovaný samurajům, což podtrhuje tradiční japonský původ nože.
Higonokami je legendární japonský kapesní nůž, jehož historie sahá až do roku 1896, kdy velkoobchodník Tasaburo Shigematsu spolu s kovářem Tejim Murakami z města Miki v prefektuře Hyōgo vytvořili jednoduchý a dostupný nůž s charakteristickou páčkou na čepeli zvanou „Chikiri“ pro snadné otevírání a pevné držení v otevřené poloze.
typická mosazná střenka a čepel z mimořádně kvalitní japonské oceli Yasuki Blue Paper Steel
Tradiční proces výroby
Nože Higonokami se rychle staly oblíbenými mezi japonskými rolníky, řemeslníky i širokou veřejností díky své jednoduchosti, kvalitní oceli a odolnosti. Čepele jsou ručně kované z vrstvené oceli Warikomi, která kombinuje tvrdé jádro z oceli Aogami White Paper, Blue Paper nebo prémiových damaškových ocelí s měkčími pláty po stranách, což zajišťuje vynikající ostrost a trvanlivost.
proces výroby nožů Higonokami se drží více než stoleté tradice
Design a tvar čepele
Design čepele se v průběhu času vyvíjel – původně měla špička tvar bambusového listu, dnes je běžnější ostré zkosení, ale k dostání jsou i varianty připomínající hrot katany – Kissaki. Rukojeť je tradičně vyrobena ohýbáním mosazných nebo barvených plechů a často zdobena japonskými motivy, jako jsou znaky Kanji, portréty, květiny či krajiny, což dodává každému noži osobitý charakter. Na tyto limitované kousky se však čeká roky a je těžké přemluvit výrobce, aby vůbec nějaké uvolnil do oběhu.
Výroba Higonokami byla v historii ohrožena například nedostatkem surovin během válek a zákazem nošení nožů ve školách, přesto se díky oddaným řemeslníkům a fanouškům podařilo zachovat tradici. Dnes je jediným originálním výrobcem s právem používat ochrannou známku Higonokami továrna Nagao Kanekoma Factory, kde se nože vyrábějí již pátou generací rodiny Nagao.
Higonokami není jen nástrojem, ale i symbolem japonské řemeslné tradice a kultury. Jeho jednoduchý funkční design a kvalitní materiály z něj činí praktický kapesní nůž a zároveň sběratelský klenot, který si získal oblibu a respekt po celém světě.
jeden z nejžádanějších designů s kapičkami speciálního laku
Řemeslo, tradice a nadčasovost
Higonokami je nůž, který spojuje japonskou tradici, řemeslnou preciznost a nadčasový design v jednom výjimečném nástroji. Je ideálním parťákem na vandry a kempování v přírodě. Hodí se ale i při opékání buřtů. Pokud si tento nůž vyberete, zcela určitě z něj budete nadšeni.
malý a nenápadný, ale přitom ostrý jako břitva
Údržba nože z tradiční uhlíkové oceli
Japonská uhlíková ocel Yasuki či Yasugi není korozivzdorná. Je však extrémně tvrdá a je možné ji zakalit na velmi vysoké hodnoty – obvykle kolem 63 HRC a více. Aogami Warikomi – modrá ocel, tzv. blue paper steel, se vyznačuje vysokým množstvím uhlíku, jehož množství je kolem 1,5 %. O nože vyrobené z této oceli je nutné se pečlivě starat a po řezání s nimi bude vždy potřeba je očistit a ošetřit olejem – ideálně pak japonským kaméliovým olejem. Ošetření je nutné i po broušení na vodních kamenech. Odměnou vám za tyto starosti bude velmi ostrý nůž, který svou ostrost dokáže, oproti těm z nerezu, velmi dlouho udržet.
Tento legendární nůž si svůj vlastní článek opravdu zasloužil a my věříme, že vás obohatil o mnoho nových informací stejně, jako nás. Děkujeme za přečtení, tým Regals
Další články o našem nářadí
Článek pro vás připravil tým
specialista na unikátní nářadí nejen z Japonska