Pony Jorgensen - svorky bez kompromisů

regals_pony_jorgensen_landing_page_article_drop_forged_clamp_920x450px_011_1

PONY JORGENSEN je pojem, který vyrostl za velkou louží. Tato značka si svoji pozici buduje více než 100 let. První svorky pro truhláře totiž uvedly na trh už v roce 1903. Nezůstaly však pouze u svěrek, jelikož truhlářské řemeslo potřebuje mnohem více kvalitního náčiní. Postupně byly přidávány další typy svorek, hoblíky, pily, svěráky, dláta či skládací pracovní stoly, které si můžete převést z dílny třeba na chalupu. Vybavení v podobě truhlářských knechtů pro výrobu vlastní spárovky nebo slepení rámu pomocí rohové svorky - to vše a mnohem víc naleznete v tomto článku o značce jménem PONY JORGENSEN. Pojďme na to.

000200010004000300070008

To nejdůležitější od této značky - svorky 

Začneme tím nejzákladnějším vybavením, tedy s klasickými svěrkami, protože tuhle část dílenského vybavení budete potřebovat skoro vždycky. PONY JORGENSEN nabízí nepřeberné množství svěrek a příslušenství. Jako úplný základ si představíme stolařské svorky, se kterými se setkal snad každý z nás. Většina z nich má společný poznávací prvek - litinovou upínací mechaniku v ikonické oranžové barvě s ocelovým šroubem.

f_clamp_sverka_pony_jorgensenklasické stolařské svěrky s litinovou mechanikou a ocelovou tyčí

Stolařské svěrky

Asi nejběžnější typ svorek, které potkáte v profi i kutilské dílně. Většina z nich je vyrobena z poctivé oceli a tvárné litiny. Prostě základní kousek ručního nářadí pro každodenní použití v dílně. Pevně s nimi stáhnete přířezy při lepení, nebo vám pomohou udržet obrobek na pracovní ploše a uvolní vám tak obě ruce pro práci. Oproti tomu zápustkově kované stolařské svěrky z chromované oceli jsou snad nesmrtelné. 

Jednoruční rychloupínací svěrky

Rychloupínací svorky jsou dalším typem, se kterým budete rádi pracovat. Dovolují velice rychlé a pevné upnutí materiálu. Během několika vteřin nasadíte a utáhnete. Jednoruční rychloupínací svorky jsou velmi oblíbené pro jejich jednoduché a rychlé použití. Když potřebujete pracovat rychle, ale zároveň potřebujete relativně velkou upínací sílu, sáhnete po rychloupínacích svorkách. Praktický a spolehlivý kus nářadí do vaší dílny.

.
.
.

KOMPLETNÍ NABÍDKA TRUHLÁŘSKÝCH SVĚREK 

Korpusové svěrky

Když potřebujete zachovat pravý úhel při lepení korpusů nábytku, sáhnete po korpusových svorkách, které umí v relativně velké ploše vyvinout rovnoměrný tlak a také mají funkci rozpěrky.

regals_pony_jorgensen_landing_page_article_drop_forged_clamp_920x450px_000
korpusové rovnoběžné svorky pro projekty náročné na přesnost

C-svorky

Další početně zastoupenou kategorií jsou C-svorky. Ty nejzákladnější svěrky. Nenechte se ovšem mýlit, jsou jednoduché, ale bytelné konstrukce. Ty oranžové z tvárné litiny jsou osazené ocelovým šroubem. C-svorky černé barvy jsou průmyslově kované v zápustkách s poměděným šroubem odolným při svařování. Jsou těžké, ale vydrží generace.

c_clamp_c_svorka_pony_jorgensenc-svorka z kované oceli a poměděným povrchem utahování 

.
.
.

KOMPLETNÍ NABÍDKA TRUHLÁŘSKÝCH SVĚREK  



Pilky, dláta, hoblíky aneb skvělé nářadí pro opracování dřeva
Pilky

Nářadím od Pony Jorgensen si dílnu vybavíte více méně kompletně. Například pily s parciálně kaleným ostřím a zuby broušenými ze tří stran využijete hrubém ručním řezání, ale i při dokončovacích čistých řezech. Pilek je k dispozici celá řada - Dovetail, tesařské s hrubými zuby, nebo truhlářské pilky typu Dozuki, Kataba a Ryoba.

0003_2
pilka typu Dovetail s jemnými zuby

Dláta

Tesařská, truhlářská a řezbářská dláta jsou vyrobena primárně z uhlíkové oceli, takže tvrdost jejich ostří je dost vysoká na to, aby ho udržela po delší dobu. Rukojeti ze speciální pryskyřice jsou opatřeny ocelovou koncovkou absorbující údery kladiva.

sada_dlat_chisel_set_pony_jorgensen_2
sada dlát z uhlíkové oceli s vysokou tvrdostí

Hoblíky

Další, kusem dobrýho ručního vercajku jsou litinové hoblíky, které mají absolutně rovný plaz. Jsou nastavitelné nejen v posuvu želízka, ale i klopny a nastavitelného ústí, které si můžete zúžit nebo naopak rozšířit. K dispozici je velký, střední a malý hoblík s kvalitním ostřím z uhlíkové oceli.

plane_litinovy_hoblik_plaz_pony_jorgensen
absolutně rovný plaz a možnost nastavení ústí hoblíku

.
.
.

KOMPLETNÍ NABÍDKA NÁŘADÍ PONY JORGENSEN 

Speciální rašple

Pomocí speciální rašple, kterou snadno ubíráte hrubý povrch, kůru, nebo ztrouchnivělé dřevo. Ideální pro základní tvarování. Dostupné ve třech verzích - krátká oblá, střední rovná a dlouhá rovná. Samozřejmostí jsou náhradní plátky s velmi ostrými břity. Ideální pro zpracování dřeva a sádrokartonu.

plane_rasp_rasple_pony_jorgensenspeciální rašple s vyměnitelnými listy s desítkami malých břitů


Speciální svorky

Pro speciální projekty potřebujete speciální svěrky. V této kategorii naleznete například trubkové svorky, u kterých se prodává pouze litinová mechanika, kterou si snadno osadíte trubkou libovolné délky. Pro zpracování a výrobu dřevěných rámů v přesném pravém úhlu vsaďte na rohové svorky s precizním chodem. Velké nepravidelné výrobky, ke kterým nechytnete žádnou klasickou svorku, potřebují flexibilnější stahovák v podobě popruhu - kurty s utahovací mechanikou. Za zmínku stojí také stahováky čepů, díky kterým si doma vyrobíte třeba vlastní spárovku.

specialni_svorky_001stahování přířezů pomocí truhlářských stahováků čepů - litinových knechtů Pony Jorgensen

.
.
.

KOMPLETNÍ NABÍDKA SVOREK PONY JORGENSEN 


Kladiva

Kladiva jsou buď z jednoho kusu oceli nebo jsou osazena dřevěným topůrkem. Plastová topůrka jsou s gumovým protiskluzovým povrchem, který pohlcuje nárazy se dobře se drží. Úderové plochy jsou frézované s vroubkováním, ale také s hladkým povrchem plochy.

0004
ocelové tesařské kladivo s páčidlem

.
.
.

KOMPLETNÍ NABÍDKA TESAŘSKÝCH KLADIV

 

 


Další články o našem nářadí

Klopna japonského hoblíku - příprava k práci a použití

Příprava čepele japonského hoblíku k použití

Anatomie japonského hoblíku Kanna

Genno - japonská kladiva

Japonské brusné kameny aneb není šutr jako šutr


 
Článek pro vás připravil tým
regals_cz_logo
specialista na unikátní nářadí nejen z USA