Japonský zavírací nůž NAGAO KANEKOMA Higonokami Warikomi z uhlíkové oceli SK5 - 65 mm

Kód: 7518
390 Kč 322,31 Kč bez DPH
Skladem
Můžeme doručit do:
28.7.2025
Možnosti doručení

Kovaný zavírací nůž Higonokami od firmy NAGAO KANEKOMA Factory. 65 mm dlouhá čepel je vyrobena z kvalitní uhlíkové oceli SK5. Sendvičová konstrukce čepele – 割込 Warikomi. Ocelová rukojeť. Plastové pouzdro. Vyrobeno v Japonsku.

Detailní informace

Detailní popis produktu

nagao

Higonokami 肥後守 – tradiční japonský zavírací nůž vhodný pro jakékoliv řemeslné a hobby použití. Takový univerzální zavírák. Legendární nožík, který je obdobou české rybičky a využijete ho při vyřezávání ze dřeva, nebo třeba při rybaření, když přivazujete háček na vlasec. Odolná extrémně ostrá čepel, při jejíž výrobě se používají v zásadě tři vysoce kvalitní uhlíkové oceli – Yasuki Aogami Blue paper steel, Yasuki Shirogami White paper steel a ocel SK5. V žádném případě se nejedná o nerezové oceli. Nůž Higonokami je praktický a má mnoho způsobů využití. Dnes často končí ve sbírce, ale je to pořád pracovní nůž určený ke každodennímu použití a my věříme, že práce s ním pro vás bude zábavou. Navíc je to fantastický způsob jak mít doma kvalitní japonskou čepel bez nutnosti utrácet velké množství peněz.

higonokami_quality_by_nagao_kanekoma_made_in_japan

Kovářští mistři z Nagao Kanekoma Factory 永尾駒製作所 jsou jediní na světě, kteří mají oprávnění používat pro své nože označení HIGONOKAMI. Toto označení je chráněno ochrannou známkou a originály s označením Higonokami tak seženete pouze u tohoto výrobce z města průmyslu - Miki.

Vlastnosti nože Higonokami NAGAO

✅ Tradiční japonský zavírací nůž
✅ Ručně kovaný
✅ 割込 Warikomi – sendvičová konstrukce
✅ Ostří je z japonské uhlíkové oceli SK5 není nerezová
✅ Nůž Higonokami je obdoba české rybičky
✅ Pro rybaření, bushcraft a jakékoliv řemeslné či hobby použití
✅ Délka čepele je 65 mm
✅ Protiskluzové kapičky pryskyřice na rukojeti
✅ K ošetření používejte olej z Kamélie
✅ Plastové pouzdro je součástí balení
✅ Vyrobeno v Japonsku

7509_regals_nagao_kanekoma_higonokami_knife_carbon_steel_008

 

Ocel Yasuki Aogami, Yasugi Shirogami či SK5

Uhlíková ocel – to nejzákladnější, co při výrobě těchto nožů potřebujete. V dílně Nagao Kanekoma se používají v zásadě tři druhy japonské uhlíkové oceli:

  • Yasuki Aogami Blue paper steel - tzv. modrá ocel firmy Hitachi. Vyznačuje se tradičním zpracováním, vysokým procentem uhlíku a zakalitelností až na 65 HRC a více. Ocel není nerezová a je nutné ji konzervovat olejem.
  • Yasuki Shirogami White paper steel - tzv. bílá ocel s jasným světlým povrchem. Taktéž vysokouhlíková ocel s vynikajícími vlastnostmi pro výrobu nožů. Při zakalení nad 65 HRC a více dosáhnete při ostření excelentní ostrosti.
  • Ocel SK5 je nástrojová ocel střední třídy pro běžné pracovní nože. Obsahuje nízké procento chromu, takže je velmi náchylná ke korozi. Tvrdost nad 62 HRC zaručí precizní ostří.

higonokami_nagao_kanekoma_warikomi_920x450mm_002několik nožů Higonokami v rukách pana Nagao

Většina nožů Higonokami má konstrukci čepele zvanou 割込 Warikomi – jedná se o sendvičovou konstrukci, kdy na jádro z tvrdé vysokouhlíkové oceli (Aogami, Shirogami) v ohni kovářsky navaří boční lamely z měkké nekalitelné oceli. Tvrdá středová vrstva, která je kalená, se tak stává velmi odolnou proti zlomení.

Dalším typem konstrukce čepele je typ 全鋼 Zenkō – čepel je vykována z jednoho druhu oceli v jedné vrstvě. Tento typ konstrukce je typický pro levnější Higonokami pro jeho běžné použití jako pracovního nože.

higonokami_nagao_kanekoma_warikomi_920x450mm_001laminovaná konstrukce Warikomi 

Uhlíková ocel použitá při výrobě nožů Higonokami není nerezová a o nože je nutné se řádně starat, aby nezrezly. Výhoda těchto nožů z uhlíkové oceli oproti těm z nerezu je jednoznačně mnohem kvalitnější ostří – nerezový nůž takhle precizně nenabrousíte a pokud ano, ostří moc dlouho neudrží.

Péče o nůž z japonské uhlíkové oceli

Péče o nože vyrobené z těchto ocelí se vám odmění krásnou extrémně ostrou čepelí. Po každém řezání bude potřeba čepel vždy očistit a ošetřit olejem – ideálně pak japonským kaméliovým olejem. Ošetření je nutné i po broušení na vodních kamenech.

regals_higonokami_japonsky_nuz_z_yasugi_oceli_nagao_kanekoma_005díky správné péči tento nůž vydrží staletí

Ostření nože Higonokami

Ostření provádějte nejlépe na japonských vodních kamenech. Na našem e-shopu Regals.cz naleznete například kvalitní vodní brusné kameny značky King nebo Suehiro. Doporučujeme zrnitosti 1000-3000 pro základní ostření pro každodenní použití nože a 3000-8000 a více pro extrémní ostrost.

regals_higonokami_japonsky_nuz_z_yasugi_oceli_nagao_kanekoma_004první ostření Higonokami přímo ve výrobě v Nagao Kanekoma

Naše návštěva v Nagao Kanekoma Factory v Japonsku

Nože Higonokami už nějakou dobu do Evropy dovážíme a bylo nám velkou ctí navštívit kovárnu mistra Nagao. Prohlédli jsme si celý proces výroby naživo a odvezli si příslib pro naše zákazníky, že i v Evropě bude možné časem zakoupit i velmi raritní kousky. Stěžejním artiklem mezi noži Higonokami zůstávají sběrateli oceňované kousky z oceli Yasuki Aogami nebo Shirogami.

regals_higonokami_japonsky_nuz_z_yasugi_oceli_nagao_kanekoma_003pan Nagao (uprostřed) nás vřele přivítal ve své výrobě

Více o tomto legendárním japonském noži HIGONOKAMI se dozvíte v našem článku

higonokami_article_regals_nagao_kanekoma_920x450px_003

Jestli je nějaký nůž, který se těší v posledních letech velkému zájmu sběratelů, pak je to japonský kovaný nožík Higonokami. Název „Higonokami“ znamená „Pán Higo“ a odkazuje na starou prefekturu Higo, dnešní Kumamoto, kde byl tento nůž velice oblíbený. Tento název také evokuje šlechtický titul udělovaný samurajům, což podtrhuje tradiční japonský původ nože. Číst dále... 

Doplňkové parametry

Kategorie: Higonokami
EAN: 4977292181150
? Rozměry: 156 × 17 × 8 mm
Délka čepele: 66 mm
Délka ostří: 65 mm
Výška čepele: 12 mm
Tloušťka čepele: 2,5 mm
Délka rukojeti: 93 mm
Hmotnost: 35 g
? Materiál čepele: Uhlíková ocel SK5
? Konstrukce čepele: Warikomi
Materiál rukojeti: Ocel
Počet v balení: 1
Vyrobeno v: Japonsko

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola

higonokami_quality_by_nagao_kanekoma_made_in_japan

Značka NAGAO KANEKOMA FACTORY – v současnosti jediný výrobce nožů typu Higonokami v Japonsku s více než 100 letou tradicí. Rodina NAGAO provozuje své řemeslo už pátou generaci a je také jediným držitelem ochranné známky Higonokami. Jejich extrémně ostré čepele vyrábí z modré oceli Yasuki (Yasugi) stále stejným tradičním postupem – kovářským svařováním. Jejich zavírací nože si velmi rychle získaly oblibu a dnes jsou často v hledáčku sběratelů nožů po celém světě.

regals_higonokami_japonsky_nuz_z_yasugi_oceli_nagao_kanekoma_002b