Práce s kvalitním ručně kovaným japonským hoblíkem je radost, má to ale svá úskalí, která je dobré znát už samotném začátku. Když si toto dorbonosti o...
Články, Strana 2
V tomto článku si povíme o tom, co je to klopna a ukážeme si, jak ji připravit a správně usadit do japonského hoblíku. Zpočátku se zdá, že jde o nároč...
Tématem dnešního povídání budou japonské brusné kameny Toishi 砥石 a základní informace nich o také tom, jak je používat. Článek je úvodem do této kompl...
Jedním z prvních detailů, kterých si na japonských dlátech Nomi a hoblících Kanna všimnete, bude nepřehlédnutelná prohlubeň na spodní straně čepele. T...
Určitě jste někdy potřebovali udělat dlouhou rovnou čáru, podle které bylo potřeba zarovnat třeba dlaždičky na stěně, nebo vytyčit půdorys pro založen...
Dnes si ukážeme, jak naostřit a následně vylěštit ostří japonského dláta a želízka hoblíku. Umět si své nástroje perfektně naostřit je jeden ze základ...
Ocelovou korunku Katsura japonských dlát Nomi je třeba před prvním použitím přesně usadit, zabráníte tak třepení dřevěného konce rukojeti pod údery pa...
Ručně kovaná japonská dláta Nomi 鑿 jsou vyrobena metodou kovářského svařování dvou vrstev oceli. Tělo dláta je záměrně vyrobeno z měkké oceli, která t...
Jednou z nejtěžších věcí při práci se dřevem je najít vhodné a kvalitní nářadí. Nezáleží na tom, zda jste profesionál, nebo domácí kutil, mít ve svém ...